Talibani kažu da će ženama u Afganistanu biti zabranjeno bavljenje sportom

t 4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Afganistanskim ženama, uključujući i nacionalni ženski tim u kriketu, bit će zabranjeno baviti se sportom pod novom talibanskom vlašću, rekao je danas zvaničnik tvrdokorne islamističke grupe, prenosi The Guardian.

U intervjuu za australijskog emitera SBS, zamjenik šefa talibanske kulturne komisije, Ahmadullah Wasiq, rekao je da se ženski sport ne smatra ni prikladnim ni potrebnim.

San o inkluzivnoj vladi

– Ženama neće biti dozvoljeno da igraju kriket jer nema nikakve potrebe da žene igraju kriket – rekao je Wasiq.

Wasiq je dodao da bi se “žene igrajući kriket mogle suočiti sa situacijom u kojoj im lice i tijelo neće biti pokriveni”.

– Islam ne dozvoljava da se žene vide na ovakav način. Živimo u eri medija. Bit će fotografija i video zapisa, a onda će ih ljudi gledati. Islam i Islamski Emirat Afganistana ne dozvoljavaju ženama da igraju kriket ili da se bave sportom gdje će biti izložene u javnosti – pojašnjava Wasiq.

Nova privremena talibanska vlada sastavljena isključivo od lojalističkih redova formalno je stupila na funkciju u srijedu, s uspostavljenim tvrdolinijašima na svim ključnim položajima i bez žena – unatoč prethodnim obećanjima o formiranju inkluzivne vlade.

Problematična prošlost

Američki State Department izrazio je zabrinutost što se u novom sastavu vlade nalaze samo talibani, žena nema, a tu su i osobe sa problematičnom prošlošću. Ipak, SAD su rekle da će se novoj administraciji suditi po njenim postupcima.

Pitanje prava žena vjerovatno će dominirati u ocjeni režima od međunarodne zajednice, pri čemu se stav o ženama u sportu i vlasti isključivo sastavljenoj od muškaraca vidi kao znak upozorenja.

Iako je politička izjava objavljena uz sastav nove talibanske vlade nastojala ublažiti strah ostatka svijeta, žene, za razliku od manjina, nisu spomenute niti jednom riječju na te tri stranice dokumenta.

Iako zvaničnici afganistanskog odbora za kriket kažu da nisu zvanično obaviješteni o sudbini ženskog kriketa, program za djevojčice već je obustavljen.