Talibani poručili kako se raduju saradnji s Kinom: Oni će biti naš glavni partner

7C94043A F480 46B0 8B7C 2DF8EFB2BFB1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid govorio je uoči uspostavljanja nove afganistanske vlade o odnosima talibanskog pokreta s međunarodnim partnerima te je istakao kako će talibani njegovati posebne odnose s Kinom.

Kako je naglasio Mujahid u izjavi za medije, talibani naročito cijene kinesku inicijativu Pojas i put koja bi prema njihovom mišljenju trebala oživjeti stari “put svile”.

“Kina će biti naš glavni partner i ona predstavlja veliku priliku za nas jer je spremna ulagati sredstva u našu zemlju te podržava napore obnovu Afganistana”, rekao je Mujahid u intervjuu za italijansku La Repubblicu.

Također, naglasio je kako će Kina pomoći talibanima da u potpunosti koriste resurse Afganistana što će omogućiti zemlji put do svjetskog tržišta.

“Talibani također vide Rusiju kao važnog partnera u regiji i održavat ćemo dobre odnose s Moskvom”, ističe Mujahid.

CD883303 FC51 478C 86C8 4DAC8EC50EAC
Zabihullah Mujahid

Kada je riječ o Međunarodnom aerodromu u Kabulu, glasnogovornik talibanskog pokreta govorio je o njegovom trenutnom stanju te je istakao kako je aerodrom pod potpunom kontrolom talibana, ali da je ozbiljno oštećen.

“Aerodrom bi se trebao očistiti u naredna tri dana. Nadam se da će biti upotrebljiv već u septembru”, ističe glasnogovornik te je poručio kako u obnovi aerodroma naročito pomažu Katar i Turska.

S obzirom da je Mujahid govorio o međunarodnim odnosima za italijanski list, osvrnuo se na odnose talibana s Italijom.

Mujahid je rekao kako se talibani nadaju da će Italija priznati njihovu vladu u Afganistanu te je naglasio da će talibani dozvoliti otvaranje ambasade Italije u Kabulu.