Talibani su obećali poštovati prava žena, ali evo šta im je sve zabranjeno od tada

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon što su se američke trupe povukle iz Afganistana u augustu 2021. godine, talibani su se munjevitom brzinom vratili na vlast. Ova radikalna islamistička grupa je tada obećala da će promijeniti način vladavine u odnosu na period 1990-ih i omogućiti veće uživanje ljudskih prava.

Talibani su se obavezali da će poštovati prava žena u okviru normi “islamskog zakona”. Glasnogovornik grupe Suhail Shaheen je tada rekao da će ženama biti dozvoljeno školovanje, a govorilo se i o nizu drugih stvari koje su u konačnici ipak zabranjene.

Obećanja o mekšem pristupu naišla su na skepticizam, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Preko milion Afganistanaca je navodno pobjeglo iz države otkako su talibani ponovo preuzeli vlast.

Šesnaest mjeseci kasnije, čini se da su talibani pogazili svoju riječ i kao da su uradili sve suprotno od obećanog. Donesen je niz uredbi koji je sunovratio prava žena, koja su građena posljednje dvije decenije. Žene i djevojčice suočene su s rigoroznim zabranama, između ostalog, i u obrazovanju.

Samo nekoliko dana nakon ponovnog preuzimanja vlasti, talibani su ponovo uspostavili Ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka kao psa čuvara javnog morala koji ima zadatak da provodi talibansku verziju islamskog zakona. Ministarstvu je od tada fokus bilo sistematsko uništavanje prava žena u zemlji.

Evo nekih segmenata gdje su prava žena narušena:

Obrazovanje

Talibani su 12. septembra 2021. objavili da žene mogu pohađati univerzitete u razdvojenim učionicama od muškaraca dok nose obavezni hidžab. Ali u martu 2022. godine vlada je zabranila djevojčicama da pohađaju srednju školu. Srednje škole za djevojčice trebale su nastaviti s radom 23. marta 2021., nakon višemjesečnih zatvaranja nametnutih nakon preuzimanja vlasti talibana, ali talibani su naredili novo zatvaranje škola samo nekoliko sati nakon što su trebali da ih otvore.

U svom posljednjem koraku u suzbijanju obrazovanja žena, talibani su u utorak onemogućili univerzitetsko obrazovanje za sve studentkinje. U pismu koje je objavilo ministarstvo obrazovanja navodi se da je odluka donesena na sjednici vlade i da će naredba odmah stupiti na snagu.

Afganistanka napušta Univerzitet u Kabulu (Foto: EPA-EFE)Afganistanka napušta Univerzitet u Kabulu (Foto: EPA-EFE)

Javni prostori

Ženama je pristup javnim prostorima značajno ograničen otkako su talibani ponovo na vlasti. Ranije je njima bilo dozvoljeno da posjete parkove tri dana u sedmici, a muškarcima preostala četiri, međutim 10. novembra je zabranjen ulazak ženama u sve parkove u Kabulu, čak i u pratnji rođaka.

Istog dana, talibanski zvaničnik u Kabulu najavio je da će ženama širom zemlje biti zabranjeno korištenje teretana. Glasnogovornik ministarstva za propagiranje vrlina rekao je da je zabrana uvedena zbog toga što ljudi ignorišu naredbe o segregaciji te zbog žena, koje ne nose hidžab.

Žene u Afganistanu više ne mogu raditi u većini sektora. Talibani su naredili ženama koje rade da ostanu kod kuće nakon preuzimanja vlasti u augustu 2021., rekavši da nisu sigurne u prisustvu vojnika.

Nekada im je bio dozvoljen rad, ove žene prodavale su sladoled na ulicama Afganistana (Foto: EPA-EFE)Nekada im je bio dozvoljen rad, ove žene prodavale su sladoled na ulicama Afganistana (Foto: EPA-EFE)

Putovanje

Pravo žena da putuju unutar Afganistana i u inostranstvo također je ograničeno. Krajem prošle godine najavljeno je da će ženama biti potreban muški pratilac da putuju na velike udaljenosti unutar zemlje. Svaka žena koja putuje dalje od 75 kilometara (46 milja) morala je da bude u pratnji muškog pratioca. Mohammad Sadiq Hakif Mahajer, glasnogovornik ministarstva za propagiranje vrlina, rekao je tada za CNN da je novi zakon trebao spriječiti žene da nanose bilo kakvu štetu.

U novim pravilima se također pozivaju vozači da u svoje automobile ne puste žene koje ne budu imale hidžab na sebi. A u martu je avganistanskim avio-kompanijama naređeno da zabrane ženama da se ukrcaju na letove osim u pratnji muškog pratioca.

Ženska odjeća

Ovog ljeta, talibanski vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada naredio je ženama da se u javnosti potpuno pokriju, uključujući i svoja lica. Dekret je sugerirao da žene treba da ostanu kod kuće gdje god je to moguće, jer je to “najbolja opcija za pridržavanje šerijatskog hidžaba”.

Talibanske vlasti su također naredile ženskim televizijskim novinarkama da pokriju lica dok se pojavljuju na televiziji.

Otkako su se vratili na vlast, talibani su ukinuli Ministarstvo za ženska pitanja, ključno tijelo za unapređenje prava žena putem zakona. Također su poništili Zakon o eliminaciji nasilja nad ženama, potpisan 2009. kako bi zaštitio žene od zlostavljanja – uključujući prisilni brak.

Talibanska ograničenja prema ženama su povećala međunarodnu zabrinutost i vjerovatno će dodatno izolirati zemlju na svjetskoj sceni s obzirom na neuspjeh bilo kakve vrste protesta protiv odluka vlasti.

Klix.ba