Taman ste pomislili da stiže proljeće, ali ništa od toga sve do…

Ilustracija

Snijeg će nas pratiti sporadično, u manjim ili većim količinama, a u cijeloj zemlji će biti oblačno i prilično hladno. Najviše temperature će se kretati između -2 do 4 °C, a nešto tolpije bit će na jugu Hercegovine, od 5 do 9 °C

Nekoliko iznimno toplih i sunčanih dana, koji su pratili kraj februara i početak marta, najavili su dolazak proljeća… No sudeći po prognozama za naredne dane i sedmice, ništa od toga neće biti sve do 20. marta, kada bi konačno trebalo da zasija sunce.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda sve do nedjelje, 8, marta, ne najavljuju bitniju promjenu vremena. Snijeg će nas pratiti sporadično, u manjim ili većim količinama, a u cijeloj zemlji će biti oblačno i prilično hladno. Najviše temperature će se kretati između -2 do 4 °C, a nešto tolpije bit će na jugu Hercegovine, od 5 do 9 °C.

I poznata meteorološka stranica Accuweather najavljuje snježne padavine u BiH sve do nedjelje, sa maksimalnim dnevnim temperaturamna oko 1 °C. Nakon snježnog i hladnog vikenda, početak sedmice će biti nešto stabilniji, pa se najavljuje oblačno vrijeme ali bez padavina i sa postepenim porastom temperature, koja bi u utorak, 11. marta, mogla dostići maksimalnih 6 °C.

Potom slijede dva sunčana i nešto toplija dana, a onda ponovo naoblačenje koje od nedjelje, 15. marta, donosi novi talas kiše, pljuskove i pad temperatura. Istina, Accuweather ne prognozira nove snježnje padavine, ali će se oblačno i nestabilno vrijeme zadržati sve do 20. marta, kada konačno stiže topla i sunčana sedmica sa temperaturama i do 14 °C.

Ipak, cijeli mart, ako je suditi po dugoročnim prognozama, obilježit će kišno i nestabilno vrijeme, pa se za kraj mjeseca predviđa novi talas padavina i opet zahlađenje.

Dakle, na proljeće ćemo još pričekati…