TAMNA STRANA PRAZNIKA: Žena koja je osnovala Majčin dan umrla bez djece u psihijatrijskoj ustanovi

Podijelite vijest

Iako su neke davne civilizacije slavile dan koji je sličio ovome što sada zovemo Majčin dan, modernija verzija originalno je počela 1900-ih.

Ann Jarvis liječila je ranjene vojnike tokom Građanskog rata i kasnije je postala lokalna organizatorica. U čast svoje majke, njena kćer, Anne, počela je prikupljati potpise za peticiju kako bi Majčin dan postao nacionalni dan. 1910. West Virginija postala je prva američka savezna država koja je usvojila taj dan kao praznik.

Do 1914. Woodrow Wilson potpisao je zakon kojim je Majčin dan priznat kao nacionalni praznik u SAD-u.

Nakon toga, tvrdi novinar Timea, stvari su počele postajati malo čudne. Zbog komercijalizacije praznika, Anne Jarvis okrenula se protiv njega i pokušala ga ukinuti.

‘Jarvis se ubacila u Međunarodnu asocijaciju Majčina dana i pokušala dobiti kontrolu nad praznikom. Organizirala je bojkote, prijetila tužbama. Čak je i napala Prvu damu Eleanor Roosevelt jer je koristila Majčin dan da prikupi novčana sredstva za dobrotvorne svrhe’, piše u jednom broju National Geographic.

Godine 1930. uhapšena je jer je ometala mir tokom prodaje karanfila na Majčin dan. Umrla je bez djece u psihijatrijskoj ustanovi 1948.

Unatoč tom mračnom preokretu, praznik koji se slavi druge nedjelje u maju, ostao je veliki hit u modernom dobu. Trenutačno se slavi širom svijeta i veliki je komercijalni bum. Ove godine je potrošeno oko 2,3 milijarde dolara na cvijeća za majke i više od 20 milijardi dolara na ostale poklone, pozive, večere kojima će biti počašćene majke…

dnevnik.hr