Tanović: Mi, koji imamo djecu, ne znamo ni za njih da li da odu ili ostanu u svojoj zemlji

1 72

Danas u Sarajevu će biti snimljene posljednje scene filma “Deset u pola” bh. oskarovca Danisa Tanovića.

U pauzi održano je druženje s novinarima na kojem su glavni protagonisti govorili o ostvarenju čija premijera se očekuje 2022. godine, iako su se mnogi nadali da će ga moći gledati već na ovogodišnjem izdanju SFF-a.

Ekipa oskarovca posljednjih dana “okupirala” je Baščaršiju gdje je većina filma snimljena. Mogli su se čuti povici “Snima se, svi na svoja mjesta”.

Ni Tanović ne krije oduševljenje što napokon snima iako još hara koronavirus.

– Do prije mjesec i po nismo ni znali hoćemo li uopće snimati. Nismo htjeli da izbjegavamo pandemiju. Glumci su nosili maske, oni koji su htjeli da nose i ispred kamera mogli su jer nismo željeli nikoga ugroziti – kazao je Tanović.

Ispričao je da se ideja o snimanju filma o sarajevskim ćevapima, iamo, kako naglašava, nije jedina koja se proteže kroz film, rodila ljetos na moru.

– Donijeli smo neke ćevape iz Sarajeva dalmatincima i počeli pricati gdje su najbolji. Počela je rasprava. Možda i nema odgovora na to. A htio sam s Đurom da radim ponovo i to se sve poklopilo. Ustvari cijela priča je o prijateljstvu dva čovjeka koji se nađu u teškom trenutku, da li da odu ili da ostanu u svojoj zemlji. Mi, koji imamo djecu ne znamo ni za djecu da li da odu ili ostanu – istakao je Tanović.

Dodao je da je sretan zaista.

– Ekipa je divna. Sumnjam da bi i sa jednom drugom ekipom uspio da snimim i na taj način kako jesmo. Mala ekipa je prednost jer možete da pomjerite kameru odmah. Mana je sto sam slomio ekipu, mislim da će svi na godišnji. Neki dan sam premašio vlastiti rekord, snimio 156 klipova u jednom danu. Za 21 dan smo snimili, to je momački bilo. Svima nam je drago jer nismo godinu snimali. Imao sam priliku da prikažem Sarajevo iz drugog ugla, meni zanimljivog i do sada neviđenog -zaključio je Tanović.