Portal 072info

Tatarević: Na cestama u Federaciji BiH treba se postaviti 50 kilometara odbojne ograde

Prema podacima BIHAMK-a u 2018. godinu u saobraćajnim nesrećama u Federaciji BIH je poginulo 141 osoba. U Kantonu Sarajevo prošle godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 17 osoba, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Nakon saobraćajne nesreće prošle sedmice kod tunela Bulozi u Sarajevu u kojoj su poginule četiri uposlenice OŠ “Kovačići” Lejla Sadiković, Merima Balkić, Mina Kadrić i Almina Ćorović, počela su optuživanja ko je kriv za smrt četiri žene, a saobraćajni stručnjaci kažu da je bila postavljena odbojna ograda, automobil ne bi završio u provaliji dubine 200 metara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Adnan Tatarević, tehnički direktor na Institutu za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, u razgovoru za Faktor istakao je da se o sigurnosti u saobraćaju priča samo onda kada se desi neka teška nesreća i poginu ljudi, a poslije niko ne odgovara ni za šta i sve se svodi na medije koji alarmiraju vlast kada se desi neka tragedija.

Prema mišljenju našeg saogovornika, za loše saobraćajnice i njihovo osiguranje nije krivo samo Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, jer nadležnosti oko održavanja cesta su različitim nivoima vlasti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Trebaju se nabrojati svi koji su odgovorni za sigurne ceste i autoputeve u cijeloj državi BiH. To su oba entiteta, zatim kantoni i na kraju sve općine u državi. Sa firmama koji održavaju regionalne, kantonalne ili općinske ceste potpisuju se ugovori o održavanju i tačno se zna za što je ko odgovoran i šta treba uraditi – pojašnjava Tatarević.

U cijeloj BiH malo se ulaže u magistralnu putnu infrastrukturu, pojašnjava Tatarević i dodaje:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Svake godine nam se dešavaju tragične nesreće sa poginulim, jer nije bilo na opasnim mjestima zaštitne ograde. Ona služi da se od nju odbije automobil i vrati na saobraćajnicu. U Federaciji BiH na magistralnoj vezi puteva potrebno je postaviti 50 kilometara zaštitne odbojne ograde. Postavljanje ne bi puno ni koštalo, jer jedan metar odbojne ograde je 70 do 80 maraka. Otprilike, to je oko pet miliona maraka, a mnogo je života koji bi se mogli spasiti – zaključuje Tatarević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor.ba

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME