Taxi prijevoznici u posjeti Vladi ZDK

RMKZENICA

"Nikada nije bilo bolje stanje po uređenosti taksi prijevoza u općinama Zeničko-dobojskog kantona koje su članice Kantonalnog udruženja taksista", kazao je Kasim Đulić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika ZDK i Općinskog udruženja Zenica na sastanku koji je danas (10.09.2013. god) održan u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. – Posebno nas raduje raspoloženje Vlade da učestvuje u uređenju ove oblasti. Tu nam posebno pomaže Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline. I ovaj sastanak je dokaz tome. Zatražili smo razgovor o odluci o utvrđivanju broja taksista u odnosu na broj stanovnika u općinama i odmah dobili mogućnost da se izjasnimo o tome.

Edin Terzić, ministar za prostorno uređenje, promet , komunikacije i zaštitu okoliša je obrazložio pripremljeni oblik odluke o regulisanju oblasti taksi prijevoza navodeći da je u njoj omjer broja taksista u odnosu na broj stanovnika 1:1000 što je naišlo na odobravanje predstavnika općinskih udruženja taksi prijevoznika. Odluka je pripremljene , ali o njoj treba razgovarati s onima kojih se ona tiče i zato je organizovan razgovor kako se stvari ne bi prelamale preko koljena. Otvorena je i tema koja kontinuirano predstavlja problem i smatnju u radu legalnih taksi prijevoznika. Radi se o tzv crnim taksistima, odnosno o radu na crno u ovoj oblasti. Predsjednici udruženja koji su učestvovali u današnjem razgovoru tražili su od Vlade ZDK pomoć u eliminisanju neprijavljenih prijevoznika koji bukvalno, otimaju kruh onima koji uredno plaćaju svoje poreske i druge obaveze. Premijer Munib Husejnagić je, najavljujući reorganizaciju inspekcijskih službi ZDK posebno naglasio potrebu jačanja službe saobraćajne inspekcije u kojoj su trenutno angažovana dva, a po sistematizaciji je utvrđeno mšest inspektora. U najskorije vrijeme, premijer je kazao da će biti popunjeno bar još jedno mjesto u tom resoru.

U otvorenom razgovoru predstavnika udruženja taksista sa predstavnicima Vlade izražerno je zadovoljstvo prijevoznika da se stvari rješavaju na ovakav način koji eliminiše potrebu bilo kakvih protesta koji u prethodnom periodu nisu rezultirali nekim značajnim efektima bitnim za ovu oblast.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE