Portal 072info

Te 1984. svi smo bili jedna porodica

IMG 20180806 144311 Copy
dav
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Malo je gradova koji na tako malom prostoru nude toliko zanimljivosti kao Sarajevo. Istorijske znamenitosti, prirodne ljepote, posebna atmosfera gradskih ulica i doživljaj susreta Istoka i Zapada – samo su dio onoga što nudi Sarajevo. Nakon što smo u prošloj epizodi serijala “Tour de BiH” upoznali Vratnik, Žutu tabiju i Baščaršiju, čuvenom žičarom stigli smo na Trebević. Omiljeno izletište poznato je još i kao pluća Sarajeva. Nastavljamo dalje u nedjelju u 16.20 u programu O kanala.

Atmosferu čine ljudi

Jedinstvena atrakcija Trebevića je bob-staza, izgrađena za potrebe Zimskih olimpijskih igara koje su u Sarajevu održane 1984. godine. U ratu devedesetih je uništena, a danas je popularno mjesto za šetnju, trčanje, ekstremne sportove, ali i fotografisanje – zbog velikog broja neobičnih grafita koji krase ruševine staze.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trebevićka bob-staza duga je 1.570 metara, bila je jedna od najstrmijih i najbržih u svijetu, ali i jedna od najsigurnijih

Za njenu gradnju potrošeno je nevjerovatnih sedam miliona dolara, što je čini najskupljim objektom izgrađenim za potrebe OI 1984. Koliko je teško napraviti dobru bob-stazu, potvrđuje i podatak da je danas u svijetu licencirano tek nešto više od 10 staza. Za vrijeme Olimpijade bob-takmičenja je pratilo oko 30.000 ljudi, a posebna atrakcija je bila jugoslovenska reprezentacija. Na bob-stazi razgovaramo sa predvodnikom upravo te reprezentacije Zdravkom Stojnićem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
image

– Nismo mogli proći pored staze, toliko je publike bilo. Bila je to prava ljepota. Ja sam u to vrijeme imao osjećaj kao da smo mi jedna porodica. Tako sam ih doživljavao i tako su nas ljudi tretirali. Ne samo na stazi nego i u gradu dok smo šetali i u olimpijskom selu na Mojmilu. Od najmlađih do najstarijih – svi su nas voljeli. Bio sam kasnije na Olimpijskim igrama, ali mislim da se atmosfera iz Sarajeva nikad neće ponoviti, jer niko nema takve ljude, priča Stojnić.

Priča o Valteru

A nakon šetnje uz Miljacku i sarajevske mostove, dolazimo do jednog od najpopularnijih sarajevskih šetališta – Velike aleje. Nastala je još za vrijeme austrougarske vladavine, duga je oko 3,5 kilometra, a okružuje je oko 3.000 stabala platana i kestena starih više od 100 godina. Pored šetnje, poseban doživljaj jeste vožnja fijakerom. Fijakeri ovim putem voze još od 1895. godine, a do danas su neizostavan dio priče o Velikoj aleji i Vrelu Bosne. Ovo šetalište vodi od hotelsko-banjskog kompleksa Ilidža do najpopularnijeg sarajevskog izletišta – Vrela Bosne.
U Sarajevu djeluje više od 20 muzeja čije postavke pričaju o zanimljivoj historiji Sarajeva i bogatoj kulturi naroda koji ovdje žive. A među novijim muzejima izdvaja se onaj posvećen legendarnom filmu “Valter brani Sarajevo” iz 1972. godine, ekranizaciji priče o vođi pokreta otpora nacističkoj okupaciji Sarajeva u Drugom svjetskom ratu Vladimiru Periću Valteru, koji je poginuo samo nekoliko sati prije konačnog oslobođenja grada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)