TEAM:MEDIA I EUTELSAT: Emitirali više od 50 TV reportaža s poplavama ugroženih područja u BiH

TEAM:MEDIA I EUTELSAT: Emitirali više od 50 TV reportaža s poplavama ugroženih područja u BiH

Eutelsat NewsSpotter, satelitska usluga za primanje vijesti, koja je korištena od strane TEAM:MEDIA emitovala je više od 50 živih javljanja s ugroženih područja za vrijeme poplava koje su u maju pogodile područja centralne i sjeverne Bosne i Hercegovine.

Brzina izvještavanja pomogla je gledaocima, humanitarnim organizacijama i agencijama za civilnu zaštitu da shvate razmjere poplava i potrebu za efikasnom i brzom pomoći.

S antenom montiranom na pozadini TEAM:SPOTTERA, BMW Mini Coopera, mobilne jedinice TEAM:MEDIA mogle su se kretati širom zemlje kako bi uspostavile i prenijele uživo šokantne snimke poplavljenih područja za samo nekoliko minuta koristeći NewsSpotter uslugu.

TEAM:MEDIA mobilne jedinice prenosile su reportaže s lica mjesta u SD ili HD kvaliteti, koristeći Eutelsat-ov KA-SAT “satellite backbone” do redakcija RTRS, Hayat TV i FTV televizijskih stanica odakle su bile emitovane širom svijeta.

TEAM:MEDIA je jedna od najmlađih pružatelja teleport usluga u Evropi nudeći kompletan niz usluga baziranih na najnovijoj tehnologiji za satelitsko emitovanje, enkripciju, produkciju, playout, povremeno korištenje SNG i zemaljske telekomunikacijske usluge.†

“Naša pokretljivost i brzina raspoređivanja koristeći Eutelsat NewsSpotter uslugu omogućila nam je da dođemo do poplavama pogođenih regija i prenesemo snimke nazad do TV studija u samo par minuta,” rekao je Emir Čengić, CEO TEAM:MEDIA i dodao: “Ova usluga nam pomaže da poboljšamo emitovanje vijesti uživo s brzim i troškovno efikasnim rješenjem prijema vijesti.”

NewsSpotter usluga je dizajnirana za novinarske timove da prenesu High Definition i/ili Standard Definition “live video” s brzinom do 10Mbps/10Mbps sa terena na brz i troškovno efikasan način.

Dovoljno kompaktni da se nose u ruksaku za putovanja i dovoljno mali da se montiraju na krov manjeg auta, NewsSpotter može odmah da poveže ekipe sa terena sa studijima radi emitovanja snimaka uživo kao i prenos slika i podataka. Osiguravanjem matične IP povezanosti, NewsSpotter je integrisan za radne procese suvremenog prijema vijesti i radio operacija te je dostupan preko KA-SAT-a koji pokriva Evropu, Sjevernu Afriku i ogromne dijelove Bliskog Istoka.

Pružajući brzu vezu od mjesta dešavanja do ekrana, NewsSpotter-ova satelitska antena i priključak se može uspostaviti za dvije minute, uključujući raspoređivanje, “auto pointing” i povezivanje.†

“Bandwidth” može biti rezervisan online od strane novinarskog tima, koristeći aplikaciju samostalne rezervacije ili pre-rezervacije za planiranu upotrebu i garantovanost rezervacije. Korisnici se jednostavno loguju na portal i upišu svoj krajnji korisnički broj, lokaciju, termin i “bit rate” koji je potreban za “return” i “forward” linkove.

KA-SAT, prvi “High Throughput Satellite” (HTS) u Evropi, je nova generacija “multi-spotbeam”, satelita velikog kapaciteta optimiziranog za “broadband” komunikacije. Njegova “spotbeam” konfiguracija omogućava frekvencijama da budu ponovo korištene 20 puta i potrebna je ukupna satelitska propusnost da bude iznad 90 Gbps. KA-SAT je u mogućnosti da pruži visok “bandwidth” i djeluje s malim, povoljnim terminalima krajnjih korisnika. Dopušta emiterima, biznisima i korisnicima iz udaljenih mjesta i mjesta sa slabom internet konekcijom da brzo i efektivno uspostave “broadband” i povezanost podataka da bi zadovoljili njihove potrebe.

Doznajemo.com/Promo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE