Tegeltija će danas saopćiti da li će podnijeti ostavku

873x400 2 20
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija saopćit će danas u Banjoj Luci odluku o tome da li će podnijeti ostavku na ovu funkciju.

Tegeltija je rekao Srni da će svoju odluku saopćiti na konferenciji za novinare, koja će biti održana u Osnovnom sudu u Banjoj Luci sa početkom u 15.15 sati.

VSTV je prošle sedmice održao vanrednu sjednicu čija je tema bio sporni audiosnimak razgovora Tegeltije sa bivšim članom Vijeća Milijanom Buhom, koji je objavljen u medijima, o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Na sjednici su usvojena tri zaključka od kojih se jednim traži da Tegeltija razmotri mogućnost podnošenja ostavke.

Tegeltija je na sjednici negirao izvještaje medija i naglasio da je taj snimak nezakonit, neautentičan i iskonstruisan.

U ranijim izjavama, Tegeltija je navodio da iza napada na njega i objavljivanja spornog snimka stoje obavještajne i paraobavještajne agencije bliske SDA, kao i da nezakonite obavještajne i paraobavještajne aktivnosti mogu da rezultiraju i njegovom eventualnom likvidacijom.

On je naveo da uslovi za rad na nivou BiH postaju nemogući kada su u pitanju članovi VSTV-a iz Republike Srpske i da na njih teško može da pristane, jer ne obezbjeđuju bilo kojem profesionalcu da časno i zakonito obavlja svoj posao.