t 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ukupna potraživanja za vakcinama u BiH je 650.000, a imamo ispregovaranih 2.200.000 vakcina, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

– Mislim da nije fer da se na ovaj način govori o ponudi Milorada Dodika. Pokazali smo na početku koronavirusa da je saradnja bitna, nije bio problem da se testovi prebacuju iz jednog kliničkog centra u drugi. Ne vidim razlog da se ne razgovara o ponudi Dodika jer uskoro stiže 100.000 vakcina iz Rusije, ne vidim razlog da se dio ne uputi u FBiH, a drugi u RS. Fer je bio prijedlog Dodika i fer bi bilo da se dio vakcina uputi u FBiH, ako će ih RS prije dobiti – smatra Tegeltija.
Dupla cijena

Dodao je da u drugoj polovini februara dolaze vakcine „Pfizera“, a nakon toga i drugih proizvođača.

– Neću da govorim o zemljama koje su duplo skuplje platile te vakcine i koje su već vakcinisale trećinu stanovništva. Srbija je vakcine dobila iz Rusije i Kine, a mi smo raspravljali o tome trebali nabavljati vakcine koje nisu prošle certifikaciju EU – pojasnio je Tegeltija.

Na pitanje osjećali se krivim zbog činjenice da niti jedna osoba u BiH još uvijek nije vakcinisana, Tegeltija je odgovorio da se ne osjeća odgovornim u ovom sistemu.

– Iznenađen sam reakcijama proizvođača. Evropska unija ima potpisane ugovore za 120 miliona vakcina i neće dobiti ni trećinu. Ovaj proces spada na entitete, odnosno ministarstva zdravlja, onaj dio posla koje je trebalo da uradi Ministarstvo civilnih poslova BiH u ime Vijeća ministara je urađen – istakao je Tegeltija.

Na pitanje o migrantskoj krizi i formiranju nove državne agencije koja bi se bavila ovim problemom, Tegeltija kaže da u budžetu uvijek ima novca.
Migrantska kriza

– Ipak, mislim da BiH ima previše agencija i mogu se obavljaju svi poslovi uključujući i poslove u vezi migranata. Protiv sam formiranja agencija koje ne bi riješile pitanje migranata u BiH. Nove agencije koštale bi novca – smatra predsjedavajući Tegeltija.

On je odgovorio i na pitanje o sankcijama Energetske zajednice i o problemima u izvozu proizvoda iz BiH, a o čemu je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH govorio zastupnik SDS-a Mirko Šarović.

– Ja bih vas razumio da ste portparol SDS-a. Volio bi da provjerite sve informacije. Mi problem s Energetskom zajednicom imamo zbog Mirka Šarovića. Svi problemi za crveno i bijelo meso su iz mandata Šarovića kao ministra vanjske trogivne i ekonomskih odnosa. Izvršna vlast radio svoj dio posla, a opozicioni poslanici imaju pravo da kritiku i iznose svoje stavove – zaključio je Tegeltija.