2F8AE178 5AEC 499B 9F2A 5B3FF93126A8
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekali su danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevu ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarta (Szijjart) koji je BiH uručio donaciju od 200.000 vakcina Sinopharm.

– Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija vakcina i zbog toga se u ime Vijeća ministara i građana BiH najiskrenije zahvaljujem Vladi Mađarske i gospodinu Sijartu lično – rekao je Tegeltija novinarima.

On je pojasnio da je današnja donacija rezultat „njegovih i Novalićevih napora da obezbijede kupovinu vakcina od Mađarske, ali da je ovaj projekat, na obostrano zadovoljstvo, rezultirao donacijom“.

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH stiglo 928.000 vakcina protiv koronavirusa, te da se u drugom kvartalu godine očekuje još 1.128.000 doza vakcina.

Tegeltija je apelovao na građane BiH da se pripreme za što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val koronavirusa.

Novalić se zahvalio Vladi Mađarske koja se nesebično odazvala na apel vlasti BiH i obezbijedila ovu izuzetno vrijednu donaciju.