AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odgovorio je na otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti. Istakao je da Vijeće ministara od početka pandemije koronavirusa, a u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima sve aktivnosti na suzbijanju širenja koronavirusa na osnovu preporuka i prijedloga zdravstvene struke.

– Imajući u vidu vaše otvoreno pismo upućeno meni, kao predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koristim priliku da vas obavijestim da Vijeće ministara od samog početka pojave pandemije koronavirusa, a u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima sve aktivnosti na suzbijanju širenja koronavirusa na osnovu preporuka i prijedloga zdravstvene struke i u saradnji sa vlastima entiteta, te Brčko distrikta, s ciljem zaštite i spašavanja građana.

Ovom prilikom ističem da će Vijeće ministara nastaviti i dalje da donosi sve potrebne odluke i mjere, uključujući i mjere vezane za ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, a što je u direktnoj nadležnosti Vijeća ministara, u skladu sa preporučenim mjerama nadležnih zdravstvenih institucija, i uz saglasnost vlasti entiteta i Brčko disktrikta – navodi se u odgovoru.

Podsjećamo, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto jučer je uputio pismo predsjedavajućem Vijeća ministara i entitetskim premijerima Radovanu Viškoviću i Fadilu Novaliću od kojih je zatražio reakciju, odnosno “preuzimanje odgovornosti za upravljanje do sada najvećom krizom u BiH izazvanom širenjem koronavirusa”.

Naveo je da “posebno zabrinjava činjenica da u ovako dramatičnoj epidemiološkoj situaciji i dalje ne postoji nikakva kontrola ulaza u BiH”.