t 4
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija, je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao da Vijeće ministara, zbog objektivnih i proceduralnih razloga, nije bio u prilici da razmotri odluku o eventualnom proglašenju 11. jula za Dan žalosti na teritoriji cijele BiH.

Prijedlog odluke

Odgovarajući na zastupničko pitanje Denisa Zvizdića, zašto Vijeće ministara nije donijelo odluku da se 11. juli proglasi Danom žalosti na teritoriji BiH zbog genocida u Srebrenici 1995. godine, kao što je to bio slučaj od 2015. do 2019. godine, Tegeltija je istakao da mu je Ministarstvo vanjskih poslova tek kasno jučer popodne dostavilo prijedlog te odluke.

Prema njegovim riječima, shodno odlukama od 2005. godine ovo pitanje ima dva segmenta – finansijski dio i odluku o danu žalosti.

Podsjetio je da se u tom periodu izdvajalo po 100.000 KM za obilježavanje 11. jula, a da je 2008. godine iz budžeta izdvojeno 150.000 KM, a 2009. godine 200.000 KM.

Od 2015. godine nemamo pojedinačnih finansijskih odluka, već je Memorijalni centar Potočari postao budžetski korisnik koji je na raspolaganju imao 150.000 KM – rekao je Tegeltija.

Oboren dnevni red

Što se tiče pitanja proglašavanja odluke o 11. julu kao danu žalosti u BiH za 2020. godinu, pojašnjava Tegeltija, tada je bio “oboren” dnevni red redovne sjednice Vijeća ministara, a za ovu godinu zahtjev iz Ministarstva vanjskih poslova stigao je tek jučer, pa iz objektivnih okolnosti Vijeće ministara nije bio u prilici da razmatra i donese tu odluku te dodao da, ukoliko se sjednica održi, bit će razmotrena odluka.

Podsjetimo, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, uputila je inicijativu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da se 11. juli, Dan obilježavanja genocida u Srebrenici, proglasi Danom žalosti u cijeloj državi.

Ministrica Turković je zatražila da se, ukoliko neće biti održana redovna sjednica Vijeća ministara BiH prije 11. jula, održi hitna telefonska sjednica na kojoj bi se usvojila odluka o Danu žalosti.