Tegeltija tvrdi da BiH ide ukorak s EU u nabavci vakcina, iako je tamo već počela imunizacija

Screenshot 2 1832

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da će građani BiH dobiti vakcine u rokovima koji su planirani i za građane Evropske unije, što zapravo nije istina.

“Birat ćemo najsigurnije kanale nabavke, a mi mislimo da je to u saradnji s EU. Tako će građani BiH vakcinu dobiti u rokovima koji su planirani i za građane EU”, rekao je Tegeltija.

Zatim je kazao da se prve vakcine u našoj zemlji očekuju do kraja prvog kvartala godine (mart/april).

“Ukoliko se zaista desi da u prvom kvartalu dobijemo veći broj vakcina, to će za nas biti prihvatljiv rok”, rekao je Tegeltija za Nezavisne novine.

Nejasno je zašto Tegeltija tvrdi da će građani BiH dobiti vakcine kada i stanovnici EU, kada je to daleko od istine. Građani Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Njemačke, Mađarske, Francuske, Španije i drugih zemalja EU su već krajem 2020. godine dobili prve doze vakcina i počeli imunizaciju, dok ih BiH, napominjemo, očekuje tek na proljeće, a i to još nije sigurno.


Kao što smo već pisali, BiH je naručila 1,2 miliona doza vakcine putem COVAX mehanizma koji, kako smo otkrili, nema sklopljen ugovor s Pfizerom i BioNTechom, ali ima s AstraZenecom. Naša država je naručila još 892 hiljade doza vakcine putem EU mehanizma, ali još nije dobila ni upit za prihvat vakcine.

BiH pored COVAX i EU mehanizma nije započela direktne nagodbe s proizvođačima vakcina. Kako trenutno stvari stoje, BiH će dva miliona naručenih doza vakcine (namijenjeno za milion stanovnika) dobijati periodično najranije od marta ili aprila ove godine.

Klix

Prethodni članakPustite mališane da skaču
Sljedeći članakCijene nafte u svijetu prošle godine pale za više od 20 posto