Tegeltija: Uskoro Covid pasoš za građane BiH

cc 3
Podijelite vijest

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da bi građani BiH uskoro trebalo da dobiju Covid pasoše što će u vrijeme epidemije virusa korona znatno olakšati njihova putovanja u inostranstvo.

Odgovarajući na delegatska pitanja na sjednici Doma naroda parlameta BiH, Tegeltija je istakao da pitanje ulaska i izlaska iz BiH u ovom trenutku ima dva aspekta – jedan su tehnički kapaciteti graničnih prelaza, a drugi su epidemiološke mjere i ograničenja doneseni zbog epidemije virusa korona u BiH i susjednim zemljama.

Turistička sezona

On smatra da su problemi koji se pojavljuju u turističkoj sezoni neizbježni i na ulasku i na izlasku iz BiH, čak i na granici zemalja članica EU čiji su granični prelazi mnogo opremljeniji i moderniji nego u BiH.

– Vijeće ministara pripremio je odluku kojom će ulazak u BiH biti nešto fleksibilniji i ponudio je još nekoliko alternativa kao garanciju za siguran ulazak putnika u BiH, koje se odnose na potvrde o vakcionisanju ili o tome da je lice preboljelo Covid 19 – naveo je Tegetija.

Tegeltija očekuju da će ta odluka stupiti na snagu 1. juna, iako Vijeće ministara jučer nije postigao konzenzus o toj odluci zbog nekih tehničkih primjedbi, ali i određenih uslovljavanja.

Prema njegovim riječima, ova odluka ponovo će se naći na sjednici Vijeća ministara 31. juna.

Tegeltija je najavio da bi danas trebalo da bude održan sastanak ministra civilnih poslova u Vijeću ministara Ankcie Gudeljević sa entitetskim ministrima zdravlja na kojem bi trebalo da bude definisan takozvani Covid pasoš za građane BiH.

On je dodao da će taj pasoš svima olakšati putovanje van zemlje, uključujući i zahtjeve država EU koje nemaju jedinstven stav prema određenim vrstama vakcina protiv koronavirusa.

Odgovarao na pitanja

Tegeltija je dodao da je Sjeverna Makedonija donijela odluku o slobodnom ulasku građana BiH, što je dodatna povoljnost za njihova putovanja ili odlazak na godišnji odbor.

Predsjedavajući Vijeća ministara odgovarao je na pitanje delegata u Domu naroda parlamenta BiH Marine Pendeš, koja se interesovala za status stranaca koji u vrijeme pandemije koronavirusa dolaze u BiH, kao i olakšavanje procedura za taj ulazak.


Podijelite vijest