Portal 072info

Tehnički direktor RMU Zenica: Poplava u Raspotočju nije oštetila skupu opremu

Proizvodnja iz širokočelnog otkopa u otkopnom polju OP-1 u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica zaustavljena je 25. oktobra u trećoj smjeni zbog pojačanog dotoka vode u široko čelo, što je onemogućilo normalno odvijanje tehnološkog procesa.

Arnaut je u izjavi za Klix.ba izjavio kako su instalirane adekvatne pumpe koje su u potrebnom kapacitetu osigurale ispumpavanje vode iz širokog čela.

“Intenzitet dotoka vode u posljednja dva dana je u opadanju, tako da je trenutni dotok vode u širokom čelu smanjen za oko 50 posto. Oprema u širokom čelu ni u jednom trenutku nije potapana vodom i nema oštećenja na opremi. Trenutni dotok vode u širokom čelu i dalje otežava normalne radove u širokom čelu te su u toku aktivnosti na iznalaženju rješenja koja će omogućiti ponovno pokretanje radova na proizvodnji uglja”, izjavio je Arnaut za Klix.ba.

Mašina koja je smještena u široko čelo u zvaničan rad je puštena početkom septembra, a tokom svog rada trebala je otkopati 30.000 tona uglja mjesečno, odnosno, oko 380.000 tona godišnje.

Vrijednost investicije iznosila je oko 30 miliona KM, a zahvaljujući širokočelnom kompleksu i pratećoj opremi, pogon Raspotočje pojačat će proizvodnju uglja za će više od 50 posto.

Klix.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box