Tek je počelo: Pripremite se za zatrpavanje, donosimo prve procjene visine snijega

snijeg
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Na sjeverozapadu Bosne prodor hladnog zraka i nagli pad temperature se očekuje u večernjim satim subote i u noći na nedjelju.

U početku kiša koju će do ponoći na zapadu Krajine zamjeniti susnježica i snijeg, dok će u ostalim dijelovima snijeg postepeno stizati u noći na nedjelju.

Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, koji bi do ponedjeljka ujutro mogao dostići visinu 5-15 cm, na većim nadmorskim visinama i do oko 20 cm. Ujedno u ovom dijelu naše zemlje bi prema trenutnim prognozama palo najviše snijega.

U toku nedjelje, uglavnom poslijepodne, hladni zrak sa sjeverozapada će se postepeno širiti i na ostatak zemlje. Uz njegov dolazak slijedi nagli pad temperature, u početku kiša koju će relativno brzo zamjeniti susnježica i snijeg.

Tako da će u večernjim satima nedjelje i u noći na ponedjeljak veći dio zemlje imati snježne padavine.

Za razliku od sjeverozapada Bosne u većini ostalih mjesta bez nekog većeg snijega, uglavnom 1 do 5 cm, u brdsko-planinskim krajevima centralne Bosne do oko 10 cm.

U Hercegovinu zahlađenje stiže od noći na ponedjeljak. Moguće je da bude malo snijega u sjevernim, istočnim i sjeverozapadnim dijelovima, uglavnom 1 do 5 cm.

Hayat