Tek svaki stoti nezaposleni sam sebi uplaćuje penziju!

Iako na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH ima 372.902 nezaposlenih, rijetki sebi mogu uplaćivati penzijsko osiguranje kao zalog sigurnije starosti. Prema podacima Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Federacije BiH, dobrovoljno osiguranje godišnje uplaćuje tek nekoliko hiljada nezaposlenih.

 Paprene rate

Neke nezvanične brojke pokazuju da tek 3.700 nezaposlenih sami sebi uplaćuju penziju, što znači da se na samostalnu uplatu penzijskog staža odluči tek svaka stota osoba s biroa.

Osim nezaposlenih, penzijsko osiguranje, najviše na ovakav način, uplaćuju i donedavni radnici koji krpe rupe u stažu, ali i mladi koji su od mogućnosti zaposlenja, barem na neko vrijeme, digli ruke.

Ono što većini nezaposlenih ne ide naruku jesu velike rate za buduću penziju, jer su one trenutno prilično paprene. Tako oni koji se odluče da plaćaju staž, mjesečno trebaju izdvojiti 217 KM. Ranijih godina uplaćivano je po marku manje.

– Ove godine određeno je da oni koji žele sebi sami uplaćivati penzijsko osiguranje mjesečno izdvajaju 217,08 KM. Istu sumu izdvajaju svi, bez obzira na to ko su i šta su, koliko godina imaju, šta rade, koje su stručne spreme – pojasnili su iz Zavoda.

Naglasili su i da su uvjeti kao i za zaposlene kojima poslodavci uplaćuju penzijsko osiguranje.

– Svaki nezaposleni poslije 20 godina imat će pravo na penziju, jer 20 godina staža je uslov za penziju. Osim toga, njihove penzije mogu biti čak i više od sadašnjih minimalnih, jer se onima koji su na minimalcu skida 130 KM mjesečno, a oni uplaćuju skoro pa duplo – pojašnjavaju iz Zavoda.

 Zarada za uplatu

Halil Drinić (40), taksista, već tri godine uplaćuje penzijsko osiguranje. Sa žaljenjem kaže da je njemu penzija još “daleki luksuz“.

– Radim kao samostalni taksista. Mjesečno zaradim da porodici obezbijedim hranu. Ono što mi ostane uplaćujem u PIO, jer to mi je opet neka sigurnost. Čovjek se pod stare dane nema u koga uzdati, a ni država nije uredila socijalno. Na ovo sam se odlučio jer ne želim da se na kraju života patimo žena i ja, da nemamo od čega živjeti. Minimalno, minimalno, ali i to je nešto kada ne možeš više raditi i zaraditi – kaže Drinić.

Avaz.ba