Tekuća rezerva institucija BiH trošena na plaće, naknade, ali i pomoć nakon zemljotresa u Hrvatskoj

Objavljeno:

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je prije mjesec odluku da 450.000 KM iz tekuće rezerve bude dato Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za finansiranje troškova bruto plaća i naknada uposlenim.

Tekuća rezerva, prema Zakonu o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, koristi se samo za hitne i vanredne izdatke koji nisu uvršteni u budžet, troškove međunarodnih sporova i arbitraža, finansiranje novih institucija i za grantove neprofitnim organizacijama.

U Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH još nemaju prikupljene podatke o svim izdacima koji su pokrivani prošle godine iz tekuće rezerve, te čekaju da im to pošalje Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

No uvidom u Službeni list Bosne i Hercegovine vidljivo je da je doneseno nekoliko odluka o odobravanju novca iz tekuće rezerve u 2021. godini.

Tako je Vijeće ministara BiH odobrilo 156.000 KM Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine za topli obrok i prijevoz stručnog osoblja.

Odobreno je i 100.000 KM kao pomoć Bosanskoj Kostajnici za saniranje posljedica zemljotresa iz decembra 2020. čiji je epicentar bio u Petrinji (Hrvatska), ali i 500.000 KM kao pomoć susjednoj Hrvatskoj također za saniranje posljedica zemljotresa.

Vijeće ministara BiH je prošle godine za tekuće rezerve odobrilo i 7.735 KM za plaćanje troškova goriva letjelica Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, koje su pomagale u gašenju požara u Bosni i Hercegovini u aprilu 2020. godine.

U Službenom listu BiH nismo pronačli da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donosilo odluke o trošenju tekuće rezerve.

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Istraživanje: Kolike su plate zvaničnika i radnika u institucijama vlasti?

Rad u državnoj službi nekada bio želja svih u...

Radijatori hladni, a birokratija spora: Vlast tek napravila odluku o nabavci lož ulja

Sedam dana nakon što je u objektima Parlamentarne skupštine...

Komisija podržala inicijativu za obavezni lјekarski pregled zvaničnika u institucijama BiH

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i...