Portal 072info

Telegraf o budućnosti Evrope: ‘BiH podijeljena, Velika Albanija…’

Srbijanski list Telegraf, pozivajući se na izvore iz CIA-e, ruske službe GRU i ekspertskih grupa sa Zbigniewom Brzezinskim i Samuelom Huntingtonom na čelu, piše kako će granice Evrope kroz dvadesetak godina izgledati sasvim drugačije nego danas.

Tačnije, piše Telegraf, 2035. godine “teritoriju BiH podijeliće Srbija i Hrvatska. Da bi se umirila Turska, nastat će Velika Albanija koju će činiti Albanija, Kosovo, teritorija koju Albanci nazivaju preševska dolina i dio zapadne Makedonije”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

O istom razvoju događaja u Evropi pisao je list Foreign Policy prije nekoliko mjeseci u članku s naslovom: “Kako će izgledati Rusija 2035. ako se Putinove želje ispune”.

Osim toga, piše srbijanski list, Mađarska će vratiti dio svoje nekadašnje teritorije u Rumuniji i sjevernom Banatu. Poljska će se morati odreći dijela teritorija nakon novih sporazuma između Rusije i Njemačke.Bjelorusija će nestati i postaće dio Rusije, kao i dijelovi baltičkih država i Ukrajine. Prognoze govore i da Rusija neće moći zadržati Čečeniju i Dagestan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Škotska će proglasiti nezavisnost, što će dovesti do ujedinjenja Irske, a Katalonija i Baskija će proglasiti nezavisnost od Španije. Oko Marseillesa će nastati islamska država, a Korzika će također proglasiti nezavisnost. Belgija će se, prema ovim prognozama, raspasti, a Flamanci će se priključiti Holandiji, dok će se Italija podijeliti na bogati sjever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija postati nezavisne.

Slobodan Marković, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže da se iza ove karte kriju politički interesi, a ne ozbiljna analiza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Njemačka i Rusija dobijaju teritorije, ali Rusija i gubi teritoriju. Promjene u 20. vijeku događale su se poslije Prvog i Drugog svjetskog rata i poslije hladnog rata. Kod nas su se promjene dogodile poslije hladnog rata. Postoji mogućnost i da se sada stvore nove države. Na primjer, ustavom Velike Britanije to je dozvoljeno. U Belgiji se razgovara po klubovima o promjenama granica te zemlje. U nekim zemljama i neće doći do velikih promjena. Ako se Škotska otcijepi ona će ipak ostati u nekoj vezi sa Velikom Britanijom”, tvrdi Marković zaPolitiku.

Marković dodaje da ako se u zapadnoj Evropi dogodi promjena granica na osnovu dogovora, to će postati model i napominje da je nemoguće da u okolini Marseillea nastane islamska država.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cazin.net

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME