18a400c524506c9ec390f7055cea939c
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 5:22
KATEGORIJA: Internet / Zabava
NER FIT

Aplikacija Telegram u ponedjeljak je, zahvaljujući šestosatnoj blokadi Facebooka i usluga razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger, dobio više od 70 miliona novih korisnika, rekao je u utorak njegov osnivač Pavel Durov.

FIXGEHALT

Facebook je blokadu pripisao “neispravnoj promjeni konfiguracije”, što je 3,5 milijarde njihovih korisnika spriječilo u pristupu uslugama WhatsAppa, Instagrama i Messengera. Problem je uzrokovao pad globalnog sistema koji je trajao više od šest sati.

– Dnevna stopa rasta Telegrama premašila je sva očekivanja. Izrazili smo dobrodošlicu izbjeglicama s drugih platformi, njih preko 70 miliona u jednom danu – napisao je Durov na svom Telegram kanalu.

Dodao je da su neki korisnici u Sjevernoj i Južnoj Americi možda imali manjih poteškoća jer su milioni ljudi u isto vrijeme pohrlili na Telegram, aplikaciju za slanje teksta i multimedijalnih poruka na Android, iOS i Windows uređajima, ali da je usluga za većinu korisnika uobičajeno dobro radila.

Rusija je saopćila da je taj incident pokazao da je Moskva bila u pravu kada je razvila vlastite suverene internetske platforme i društvene mreže.

LIDER