Portal 072info

Telemach dobiva novog vlasnika do kraja godine

telemach 6Prodajni postupak regionalne grupe United Group, pod koju spada Telemach, bliži se kraju. Potencijalni kupci obavljaju dubinske preglede, a milijardu eura vrijedan posao će biti zaključen prije kraja godine.

Najozbiljniji kupci, kojima je uspjelo da uđu u uži izbor, po nekim informacijama obavljaju dubinske preglede, a po drugima će uskoro biti okončani njihovi pregovori s prodavateljem, fondom Mid Europa Partners (za prodaju našao investicijsku banku Credit Suisse).

Iz Mid Europe ne daju nikakve komentare.

“Mi smo nedvosmisleno financijski ulagatelj i ulažemo u poduzeća koja imaju veliki potencijal i pomažemo im da ga postignu, ali prije ili kasnije ih namjeravamo prodati”, glasilo je njihovo službeno pojašnjenje, piše Dnevnik.

Tko je sve u igri preuzimanja grupe Unted Group, službeno nije poznato. Prema neslužbenim podacima, za njega se zanimaju prije svega fondovi Providence Equity Partners (vlasnik UPC), Cinven Limited i Altice Finco, spominju se i KKR i neki drugi. Iako se donedavno govorilo o velikom interesu strateških ulagača, među onima koji su predali ponudi neće biti Telekom Austria.

Prema nekim informacijama, kupnju United Group proučavali su u Telekomu Slovenije, što bi povećalo njegovu vrijednost pred nadolazeću privatizaciju, ali se zbog očekivanog crvenog svjetla zaštitnika konkurencije ne bi probili u uži izbor.

United Group djeluje u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, ima 1,65 milijua aktivnih korisnika, 1.500 zaposlenih i raspolaže sa 10.500 kilometara optičkih mreža.

Godišnje ostvari više od 180 milijuna eura prihoda, za investicije koristi oko 50 milijuna eura.

Prema dostupnim informcijama Mid Europa Partners, koja ga je 2007. godine otkupila od fonda Liberty Global, očekuje najmanje milijardu eura, ako ne i 1,2 milijarde eura. Toliko će tražiti s obzirom na visinu novčanog toka iz poslovanja (EBITDA), koji iznosi dosta više od sto miliona eura.

Od tog iznosa treba odbiti obaveze grupe, koja prema dostupnim informacijama, iznose 350 milijuna eura do pola milijarde eura.

Podijelite članak