Teletina prihvatio šest mjeseci zatvora uvjetno za podmićivanje carinika pri uvozu arapskih konja u BiH

Optuženi Nedžad Omerović (1974.), Stevan Teletina (1969.) i Miroslav Bovan (1964.), u prisustvu advokata, sporazumno su priznali krivicu za koruptivno krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi i neprijavljivanje krivičnog djela.

Optuženi Omerović, kao carinski službenik Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), optuženi Bovan, kao uposlenik Granične policije BiH (u međuvremenu penzionisan), zajedno s optuženim Teletina Stevanom, terete se za koruptivno i nezakonito postupanje prilikom uvoza u BiH, rasnih arapskih konja, koje je uvezao optuženi Teletina, bez zakonom predviđene potrebne dokumentacije i predviđenih procedura za uvoz živih životinja na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Za optuženog Omerović Nedžada, koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog djela, predviđena je novčana kazna u iznosu od 2.000 KM, a protiv optuženog se također, vodi disciplinski postupak pred nadležnim organima UIO.

Za optuženog Teletina Stevana, optuženog za krivično djelo davanja dara ili drugih oblika koristi kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u narednih godinu dana ne počini novo krivično djelo, kao i uplata davanja u iznosu od 907 KM u proceduri uvoza za koji je oštećen budžet BiH.

Za optuženog Bovan Miroslava, predložena je kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci, koje se neće izvršiti ukoliko optuženi u narednih godinu i po, ne počini novo krivično djelo. Optuženi je odlaskom u penziju udaljen iz službe.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Protiv četvrtog optuženog u ovom predmetu, Obradović Milanka, rođenog 1963. godine u Rogatici, rukovodnog zaposlenika carinskih organa u UIO BiH, sudski postupak se nastavlja – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Faktor.ba