Temperatura toliko raste da je naučnici ne mogu stići izmjeriti

Globalni rast temperature brži je od mogućnosti naučnika koji su okupljeni oko inicijative Weather Attribution (WWA) da je izmjere u realnom vremenu.

Veliku Britaniju je pogodio toplotni val, za koji je najmanje 10 puta vjerovatno da je uzrokovan klimatskim promjenama. Međutim, istraživači iz spomenute inicijative, koja se bavi proučavanjem klimatskih promjena, smatraju da njihove procjene o utjecaju klimatskih promjena nisu potpuno precizne zbog ograničenih mogućnosti alata koje koriste za prikupljanje podataka o globalnom zagrijavanju.

Toplotni valovi

Toplotni valovi postaju sve intenzivniji i sve duže traju. Naučnici su saglasni da je to posljedica globalnog zagrijavanja. Jedno od težih pitanja jeste koliki je taj utjecaj.

– Korištenim modelima je procijenjeno da su emisije stakleničkih plinova u ovom toplotnom valu uzrokovale rast temperatura za dva stepena celzijusova. Podaci iz prošlosti pokazuju da je taj toplotni val trebao biti za četiri stepena hladniji, da nije bilo ljudskih aktivnosti kojima je planeta zagrijana – saopćili su iz WWA.

Za njih je to pokazatelj da se korištenim alatima potcjenjuje utjecaj klimatskih promjena u Velikoj Britaniji i ostatku zapadne Evrope. Procjena je da je taj utjecaj 10 puta veći od prognoziranog.

Da bi se odgovorilo na to pitanje, istovremeno se koriste metode posmatranja, klimatski modeli i sprovode se simulacije. Ekstremno visoke temperature u Evropi su znatno više od temperatura koje su se očekivale.

Prosječna globalna temperatura

Prvi put u historiji desilo se da je u Velikoj Britaniji ovog ljeta izmjereno više od 40 stepeni. Zbog toga su nadležni za nekoliko dijelova ove države izdali upozorenje na toplotni val.

Posljedice ekstremno visokih temperatura bile su to da se iskrivila željeznička pruga, da se avionska pista topila, a londonski vatrogasci su brojne požare proglasili glavnom prijetnjom. Vatrogasci su imali najveći broj intervencija od Drugog svjetskog rata. Građanima je savjetovano da rade kod kuće, pojedine škole bile su zatvorene, dok su zdravstvene ustanove imale pune ruke posla.

Frederik Oto (Friederike Otto) iz Instituta za klimatske promjene Grantam (Grantham) pri Imperijalnom univerzitetu u Londonu, koja je dio inicijative WWA, je napomenula da su posljedice klimatskih promjena već katastrofalne i da će biti još gore ako se drastično ne smanji emisija ugljendioksida.

Prosječna globalna temperatura je već viša za 1,2 stepena i postoji konsenzus da se ona mora sniziti za 1,5 stepeni kako bi se spasila Zemlja, prenosi CNN.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE