Portal 072info

Temperature iznad 35 stepeni, očekuju nas tri „vrela“ mjeseca

U Bosnu i Hercegovinu definitivno je stiglo ljeto, a građani širom BiH traže osvježenja na različite načine. Otvoreno je i dosta bazena i kupališta, pa prvi kupači već traže osvježenja, piše novinska agencija Patria. Slično današnjem vremenu s veoma visokim temperaturama zadržat će se i naredna tri dana.

– U naredna tri dana sunčano i vruće. Poslije podne ili krajem dana, u Bosni će postojati uslovi za lokalne pljuskove, ponegdje praćene grmljavinom. Jutarnje temperature od 13 do 20, na jugu do 23, a dnevne od 26 do 35 stepeni – kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Inače, u junu 2014. godine očekivana srednja mjesečna temperatura trebala bi da bude u granicama ili nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Očekivane količine padavine u junu trebale bi da budu iznad ili nešto iznad u odnosu na višegodišnji prosjek, a koji se odnosi na period (1961 – 1990).

– U prvoj polovici mjeseca očekuju se česte pljuskovite padavine praćene grmljavinom. Padavine će biti intenzivnije u centralnim i sjevernim krajevima zemlje – kaže statistička procjena Zavoda.

Inače, prema prognozama juli će biti izuzetno topao sa temperaturama iznad ili nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, baš kao što je prognozirano i za avgust. 

Nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box