Portal 072info

Temperature u julu bile su ekstremne, i u augustu će biti iznad prosjeka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prognostičari Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske ističu kako je očigledno da će ovaj mjesec nadići sve dosadašnje srednje temperature od kada postoje mjerenja, odnosno bit će ekstremno vruće.

Tropske noći

Na primjeru Banje Luke istaknuli su kako je vidljivo je da su prva 22 dana jula imala srednju temperaturu višu od prosječne. I broj tropskih noći u julu se izjednačio s maksimalno zabilježenim brojem iz dugogodišnjeg niza promatranja (pet tropskih noći). Poseban pokazatelj je Mostar koji je nekoliko dana uzastopno bio najtopliji grad u Evropi i gdje su, prema službenim mjerenjima, izmjerena i 42 stepena Celzijusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ipak, nije još uvijek srušen temperaturni rekord koji iznosi 46,2 stepena. Za Mostar, ali i općenito Hercegovinu, zabilježene su i tropske noći u kojima se temperatura ne spušta ispod 30 stepeni. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, do 28. jula  u poslijepodnevnim satima, uz jači razvoj konvektivne oblačnosti, moguće su oborine u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

U razdoblju od 29. jula pa do 3. augusta, prema sinoptičkim kartama, očekuje se stabilno i suho vrijeme. Maksimalne temperature dosezat će do 40 stepeni  u Hercegovini, a na sjeveru Bosne za jedan do dva stepena manje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na području centralne Bosne maksimalne temperature kretat će se do 36 stepeni. Što se tiče Hidrometeorološkog zavoda RS-a, dugoročna prognoza za august pokazuje da će anomalija maksimalne i minimalne temperature biti pozitivna, što znači da će prosječna temperatura biti od dva do četiri stepena viša od prosječne.

Oborine će biti ispod prosjeka, tako da će to i dalje negativno utjecati na bilance vode, navode iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kratko osvježenje

Ipak, prognostičari kažu kako dugoročne prognoze treba uzeti s rezervom ili ih uspoređivati s kratkoročnom koja je i tačnija. Prema kratkoročnoj prognozi sljedećih dana bit će izražene nestabilnosti, pogotovo u ponedjeljak, gdje se lokalni pljuskovi i grmljavina očekuju u gotovo cijeloj zemlji.

Najviša dnevna temperatura će iznositi od 28 do 33, a na jugu i do 36 stepeni. Slično će biti u utorak, dok se već od sredine sedmice očekuje ponovni porast temperature zraka.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME