Tender Autocesta težak dva miliona KM oborila druga firma Vlade FBiH

Svilaj Odzak Dron naslovna
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zbog niza neregularnosti oboren je tender Autocesta Federacije BiH vrijedan dva miliona KM, a odnosi se na radove na redovnom i zimskom održavanju autoceste A1, dionica Svilaj – Odžak. Tender je oboren, zanimljivo, na osnovu žalbe drugog preduzeća koje je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH i to javnog preduzeća Ceste d.d. Mostar.

Piše: A. DUČIĆ

Ured za razmatranje žalbi BiH usvojio je, naime, žalbu Cesta d.d. Mostar, te tako Autoceste FBiH moraju ponoviti tender.

Kako stoji u aktu Ureda za razmatranje žalbi, Autoceste FBiH 3. juna prošle godine objavilo je ovu  nabavku, a 29. oktobra je kao najpovoljnijeg ponuđača odabralo preduzeće Jata Group Srebrenik inače u vlasništvu bh. biznismena Hamzalije Ibrića zvanog Jata.

Foto: Autoceste FBiH

Ceste d.d. Mostar žalio se po više osnova na ovaj tender, a Ured za žalbe je neke od žalbenih navoda usvojio, a neke nije.

Tako je Ured ustanovio da su Autoceste FBiH neosnovano odbile Ceste zbog izvoda iz sudskog registra, ako i zbog nedostavljanja upotrebne dozvole za displej sa promjenjivom signalizacijom budući da nije ni tražena na tenderu.

Foto: Autoceste FBiH

Osnovan je i navod, kako se ističe, u kojem se tvrdi da od izabranog ponuđača Jata Group nisu na adekvatan način traženi dokazi o vlasništvu ili najmu opreme za displej sa promjenjivom signalizacijom.