Tender DERK-a: Plan je bio kupiti limuzinu od 65.000 KM, na kraju su je platili 75.000 KM

Goran Kovacic/PIXSELL
Podijelite vijest

Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) prije tri dana objavila je obavještenje o kupovini limuzine vrijedne 75.000 KM (bez PDV-a). Oglas je objavljen i na Portalu javnih nabavki, a vozilo je kupljeno do firme Connecta d.o.o. Ilidža.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

U ovoj kupovini ne bilo ništa toliko zanimljivo, budući da je poznato da bh. institucije ne prezaju od kupovine skupocjenih vozila, da DERK 11. maja nije poništio nabavku putničkog vozila kada su dobili ponudu od 65.000 KM (PDV).

U odluci o poništenju odluke stoji kako je „prilikom pregleda i ocjene ponude utvrđeno da je ponuđena cijena jedine i prihvatljive ponude, veća za 13,6% od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku“. Dakle, cijena ponuđenog vozila od 65.000 KM DERK-u je bila previsoka.

Sedam dana kasnije DERK ponovo raspisuje tender za nabavku putničkog vozila. No, ovaj put, kao da se poništenje nabavke zbog visine cijene od 65.000 KM uopće nije desilo, dižu ljestvicu, kada je riječ o cijeni, na 75.000 KM.

Dakle, DERK raspisuje novi tender sa cijenom koja je skoro identična ponudi koju su dobili nakon prethodno raspisanog tendera. Ako se na 65.000 KM doda navedenih 13,6 posto navedena ponuda je onda iznosila 73.840 KM.

Nepuna tri mjeseca kasnije zaključuju nabavku i dodijeljuju ugovor, a državni budžet olakšavaju za 75.000 KM bez PDV-a odnosno nova nabavljena limuzina će sa PDV-om porezne obvzenike koštati 87.750 KM!

Fokus.ba


Podijelite vijest