Tene napravljene od recikliranih žvakaćih guma

Kako bi smanjili količinu otpada i prljavštine, gradska marketinška organizacije Iamsterdam, kompanije Explicit Wear i kompanija za održivost pod nazivom Gumdrop su se udružili te dizajnirali i proizveli tene od recikliranih žvakaćih guma.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tene nazvane Gumshoe su napravljene od jedinjenja koji se mogu reciklirati, poznatih kao Gum-Tec, a koje prozvodi Gumdrop. Ta jedinjenja se sastoje 20 posto od žvakaćih guma.

Žvakaća guma se sastoji od sintetičkog kaučuka, a obradom smo dobili novu vrstu gume”, izjavila je Anna Bullus, direktorica i dizajnerica u kompaniji Gumdrop.

Oko 1,5 miliona kilograma žvakaćih guma godišnje završi na pločnicima Amsterdama, a čišćenje gradske vlasti košta milione eura. U novom projektu se potroši kilogram žvakaćih guma za proizvodnju četiri para tena.

Reciklirana guma za proizvodnju tena je skupljena s amsterdamskih pločnika. Gum-Tec jedinjenja se formiraju u granule od kojih se prave đonovi tena. Na đonu se nalazi i mapa Amsterdama.

“Pokušali smo pronaći način da ukažemo ljudima na ovaj problem. Tada smo dobili ideju da proizvedemo nešto što će biti napravljeno od nečega za šta nikoga nije briga”, rekao je glasnogovornik projekta Jonathan Van Loon.

Ova vrsta gume je jednako čvrsta kao i obična.

Gumshoe projekt je prvi na svijetu koji je proizveo tene od žvakaćih guma, odnosno đon, dok je gornji dio proizveden od kože. Tene koštaju 190 eura, a prodaja počinje u junu.

Klix.ba