Portal 072info

Teorija zavjere srbijanskih medija: Izvršio samoubistvo jer nije htio preći na islam?!

Prijatelji Borka Ilinčića (35), člana kriminalne grupe „Pink Panteri“, pretpostavljaju da je izvršio samoubistvo u zatvoru u Dubaiju jer je trpio svakodnevnu torturu pošto nije htio da pređe u islam, tvrde srbijanski mediji.

Podsjetimo, Ilinčić je pronađen mrtav 2. januara u zatvorskoj ćeliji, a prema zvaničnom saopštenju, preminuo je u snu od posljedica infarkta.

Nije izdržao

Porodica pokojnog Ilinčića otišla je u Emirate da bi preuzela tijelo.

– Postoje sumnje da je Borko u zatvoru trpio malteretiranje drugih osuđenika, naročito drugih vjeroispovjesti. Navodno, oni su ga terorisali jer je Srbin i pravoslavac. Prema informacijama do kojih smo došli, tjerali su našeg Borka da promijeni vjeru – priča porodični prijatelj pokojnog Borka za Kurir.

Kako saznaje Kurir, u zatvoru u kome se Borko nalazio mahom su bili osuđenici druge vjeroispovjesti.

– Oni su se striktno pridržavali pravila koja im vjera nalaže, a i Borka su ubjeđivali da se moli pet puta dnevno, što on nije nikako želio. Uslijed pritiska koji nije mogao da izdrži, sumnjamo da je podigao ruku na sebe – tvrdi Borkov prijatelj i dodaje da Ilinčić nikada nije imao zdravstvenih problema.

Podsjetimo, Ilinčić, koji je važio za vođu poznate banke pljačkaša i bio mozak čuvenog upada u zlataru u tržnom centru „Vafi“, služio je kaznu od 10 godina zatvora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izbjegao doživotnu robiju

Čuvena „pljačka vijeka“ dogodila se 15. aprila 2007. „Pink Panteri“ su sa dva „audija A8“ uletjeli u tržni centar, jednim od njih udarili u izlog zlatare i replikama pištolja za manje od jednog minuta iz zlatare „Graf“ odnijeli dijamante, nakit i satove čija je vrijednost procijenjena na 11 miliona eura. Maskirani razbojnici uspjeli su da se vrate u automobile, pobjegnu iz tržnog centra i potom zapale „audije“.

– Ilinčić je bio vozač i njegova uloga je bila da obezbjedi vozila za bjekstvo iz Dubaija, ali i da jednim od dva ukradena „audija“ probije izlog zlatare, koju su potom opljačkali ostali članovi grupe – navodi se u optužnici.

Pokojni vođa „Pantera“ uspeo je da pobjegne iz Emirata i prvom presudom je bio osuđen na doživotnu robiju. Međutim, pošto je u februaru 2014. identifikovan i uhapšen u Madridu, a godinu i po dana kasnije izručen UAE, na ponovljenom suđenju kazna mu je smanjena.

Ilinčić je, kako je Kurir pisao, do 2007. godine živio u Beogradu, a porodica mu je i dalje u Srbiji.

“Brate naš, počivaj u miru”

Porukama na društvenim mrežama, članovi „Pink Pantera“ oprostili su se od Borka. Jedan od njih, koji se predstavio kao Panter, napisao je da ga nikad neće zaboraviti i da se zajedničkih dana provedenih u Evropi sjećaju uz osmjeh na licu: „Brate naš, počivaj u miru, sa neba nas prati, a mi te nikad zaboraviti nećemo. To smo što smo, kome se ne sviđamo, nek okrene glavu i put pod noge. Da, još nešto. Nikada stati nećemo“.

avaz.ba

Podijelite članak