Terapeutkinja Amela Bektaš-Bojić daje prijedloge za zajedničke aktivnosti djece i roditelja

Podijelite vijest

Dragi roditelji, vi ste najvažnije osobe u životima vaše djece. Dajte im ljubav, sigurnost i poticaj, koji će im pomoći da uče i rastu, psihički i fizički. Ovog jutra naša okupaciona terapeutkinja Amela Bektaš-Bojić daje prijedloge za zajedničke aktivnosti djece i roditelja:

1. Crtanje – koristite različit pribor za izradu jedinstvenih tematskih ili spontanih crteža (tempere, vodene boje, flomasteri, voštane boje, akrilne boje, drvene bojice). Neka djeca crtaju uz pomoć četkica ili svojim prstima (tempere). Potičite djecu da pokušaju oslikati svoje osjećanje vezano za trenutnu situaciju. Djeca mogu samostalno izrađivati vlastite slikovnice ili stripove.

2. Lutkarstvo – potaknite djecu ili im vi, roditelji organizujte lutkarske predstave, prikažite bajke koje ste zajedno čitali ili ideju potražite na internetu. Koristite predmete iz domaćinstva da im dočarate priču.

3. Društvene igre – poticano sredstvo za cijelu porodicu, način su da posvetite vrijeme zajedništvu. Igrajte: “Čovječe, ne ljuti se”, monopol ili domine. Igrajte u timovima i neka djeca osmisle imena ekupa i simbol.

4. Piknik – organizujte piknik u dnevnom boravku ili na balkonu, ako ga imate. Potrebni su: deka ili prostirka, plastično posuđe, grickalice i sok, u pozadini pustite opuštajuću muziku zvukova iz prirode. Uživajte u ugodnoj atmosferi sa vašim najmilijima.

5. Sa vašom djecom osmislite novi raspored u njihovoj sobi, napravite razmještaj, kreativno složite igračke ili pribor. Dozvolite i uvažite prijedloge vaše djece, bit će zadovoljna i osjećat će se važnim u donošenju odluka, a samim tim graditi samopouzdanje.

6. Potaknite djecu na učešće u izradi obroka. Zajednički potražite recepte na internetu, kreirajte vlastitu kuharicu, neka djeca pišu recepte svojom rukom, ukoliko znaju pisati. Koristite jednostavnije recepte, koji ne zahtjevaju mnogo vremena za izradu. Uključite djecu u proces izrade. Razgovarajte sa djecom o zdravoj ishrani i zašto je važan unos voća i povrća u naš organizam.

7. Osmislite igricu sa životinjama – zapišite različite životinje na papire, dijete neka uzme jedan papir i pročita odabranu životinju. Ako zna nešto o toj životinji neka vam ispriča (kako izgleda, gdje stanuje, sa čime se hrani). Neka pokuša da nacrta odabranu životinju. Internet će u ovom smislu imati edukativan karakter.

8. Televizija je neizostavan mas medij u današnjem svijetu, ali vi kao roditelji kontrolišite sadržaje, ograničite gledanje na edukativne crtane filmove, izbjagavajte crtane sa nasilnim scenama i neprimjerenim govorom mržnje. Gledajte televiziju sa vašom djecm, da biste spriječili neprimjerene televizijske sadržaje.

9. Muzikoterapija – izradite sa djecom muzičke instrumente, uz pomoć flaša, staklenki, kutija i plastičnih boca, stavljajući u njih zrna riže, graha ili dugmiće. Složite lonce i drvene kašike, te neka svi članovi porodice budu zaduženi za neki instrument. Organizujte koncert sa djecom, ali u primjereno doba dana.

10. Čitanje – čitajte djeci čak i ako su vrlo mala i ako mislite da vas ništa ne razumiju, ovo je vrlo važna metoda za razvoj govora djeteta. Ako su djeca starija čitajte im ono što žele, na što interesantniji način, uz korištenje različitih zvukova. Ukoliko djeca znaju samostalno da čitaju,organizujte Klub čitanja knjige, svi se uključite u čitanje i diskutujte o pročitanom, tako potičete kritičko mišljenje djece.

11. Koristite kreativno hranu npr. makarone i zrna iz domaćinstva, izrađujući nakit ili unikatan mozaik. Na ovaj način možete vježbati i brojanje kroz skupove ili učiti boje.

12. Održavajne higijene tijela i prostora je vrlo važno. Potaknite djecu da obavljaju higijenske navike na kreativan način. Neka učestvuju u čišćenju svoje sobe i pranju igračaka.

13. Vježbajte sa svojom djecom – svjesni smo koliko je fizička aktivnost važna za djecu, zato ih potaknite na zajednički trening. Ideje potražite na internetu, vježbe da su lahko izvodive, uključite muziku i plešite sa vašim mališanima.

14. Pišite sa vašom djecom dnevnik, neka vam ispričaju šta je za njih bilo važno tokom dana ili neka sami zapišu. Vi također dodajte važna društvena/globalna dešavanja.

15. Izradite domaći plastelin i zabavite se bez hemikalija. Recept za plastelin: 2 šolje brašna, 2 kašike ulja, pola šolje soli, pola kesice limuntosa. Dobro promješajte sastojke i dodajte 2 šolje ključale vode. Dodajte jestive boje ili začine npr.crvena paprika, kurkuma i sl.

Koristite društvene mreže u svrhu održavanja socijalnih kontakata sa vašom širom porodicom ili prijateljima. Na ovaj način pomažete djeci da se osjećaju manje sama, te da se ublaži osjećaj tuge i razdvojenosti od važnih osoba u njihovim životima.


Podijelite vijest