Terapija protiv bijesa

Kada vas neko jako naljuti, skoči vam krvni pritisak, srce lupa i na ivici ste da svašta kažete, važno je da naučite da kontrolišete bijes i sačuvate zdravlje.

Sve što u afektu izgovorite neće biti konstruktivno, zato se prvo udaljite i smirite. Američki psiholog Majkl Kreg savjetuje kako da kontrolišete bijes…

* Prvo duboko dišite, jer kada se nerviramo, zaboravimo na disanje, a ono je direktno povezano sa stanjem uma.

* Za smirenje je potrebno disanje “iz stomaka”, zatim preko grudi do vrha pluća, što je moguće dublje i sporije, prenose Novosti.

* Promijenite nozdrvu na koju udišete, jer se u momentu razdražljivosti više koristi jedna, što nije dobro. Provjerite koja je aktivnija i prebacite se na suprotnu, a poslije 90 sekundi vratite na prvu i tako naizmjenično.

* Kada ste bjesni nipošto ne zauzimajte sjedeći i ležeći položaj, već radite sve što vas fizički umara (trčite, vježbajte, usisajte kuću, sredite orman i kupatilo, brišite prozore…). Umor u mišićima oslobađa mozak napetosti.

Copy

* Masirajte srce tako što ćete dlanovima kratko protrljati centralni dio grudi. Poslije ove “samoterapije” osjetićete olakšanje, bićete smireni i racionalnije razgovarati s osobom koja vas je naljutila.

vijesti.ba

Prethodni članakDejana Talk Show: BAJKE- ČAROBNI PUT KA SEBI
Sljedeći članakPRED PRIPREME ZA HRVATSKU: Zeničanin Fatih Šišić osvojio turnir do 10 godina