Portal 072info

Terorista u Beču pucao iz “Ciganke”, puške proizvedene u Srbiji (FOTO)

2020 11 08t104614z 1150861884 rc2yyj9gsa1p rtrmadp 3 austria attack
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Zastava M70”, takozvana Ciganka (M-70 AB) je vatreno oružje iz kojeg je u Beču ubijeno četvero ljudi, a njih 13 je ranjeno. Kujtim Fejzulai je pucao po civilima iz puške koja je proizvedena u Srbiji. Ujedno je i jedna od posljednjih Zastavinih pušaka proizvedenih u Jugoslaviji.

Izvedenica je Sovjetskog Kalašnjikova AK-47, a tvrdi se da je bolja od originala. Danas postoje mnoge kopije, a jedna od najpoznatijih je jugoslavenska, zbog poboljšanja koje su u nju ugrađena. Proizvodila se u Kragujevcu, kao varijanta poznatije puške Kalašnjikova AK-47. Koristi streljivo kalibra 7,62×39 mm, te ima mogućnost ispaljivanja tromblonskih mina, te ima mogućnost montiranja podcjevnog bacača granata 40 mm.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Najbolje rezultate postiže pri gađanju žive sile. Pojedinačnom paljbom na zemlji precizna je do 400 m, a u zraku 500 m. Na kratkim rafalima preciznost joj je do 300 m, a rafalima oko 200 m. Borbena brzina gađanja je 120 metaka u minuti. Režim paljbe može biti rafalno i pojedinačno.

Novi momenti u istrazi

U daljnjoj istrazi krvavog pohoda u Beču na površinu izlaze novi propusti austrijske sigurnosne službe. Dvojica muškaraca koji su uhapšeni prošlog utorka u Winterthuru (Švicarska), navodno su posjetila napadača iz Beča.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dva muškarca u dobi između 18 i 24 godine su između 16. i 20. jula 2020. godine doputovala u Beč. Posjetili su džamiju Tawhid u bečkom Meidlingu te su se sastali s bečkim napadačem. Tawhid džamija smatra se mjestom na kojem su se u prošlosti više puta okupljali džihadisti. Austrijske vlasti zatvorile su je prošlog petka. Prema pisanju “SonntagsBlick”, tamo su bila i dva islamista iz Njemačke. Sastanak su promatrali austrijski sigurnosni organi nakon što su dobili dojavu od Njemačke, piše NZZ am Sonntag, a prenosi 24sata.hr.

Nakon terorističkog napada u Beču već je izvršeno nekoliko akcija u Njemačkoj. Pretraženi su stanovi i poslovni prostori ukupno četvero osumnjičenih. Dvoje ljudi su muškarci koji su u srpnju nekoliko dana posjećivali atentatora u njegovom stanu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odmah nakon sastanaka, 21. jula atentator je otputovao u Slovačku gdje je pokušao kupiti municiju za svoj napad. Također postoji pretpostavka da je između 21. jula 2020. i napada u ponedjeljak posjetio Zurich.

Austrijske sigurnosne službe se dobile dojavu o pokušaju kupovine metaka te konačnu potvrdu identiteta Kujtim Fejzulai prije dva mjeseca. Ali, reakcija je izostala uprkos dodatnim informacijama kako se sastajao s osobama koje su od ranije poznate policiji.

Ko su uhapšeni u Švicarskoj koji se povezuju s napadom?

Sin talijanskih roditelja, rođen je 1996. godine i odrastao je u u Zürichu. Bio je strastveni nogometaš i igrao u U-18 momčad u GC Zurich. Također se zavjetovao Muhammadu Aliju. S dvadeset godina, rođeni Italijan, koji je u međuvremenu imao i švicarsku putovnicu, okrenuo se islamu. Obraćen je 2016. i išao je u džamiju An-Nur u Winterthuru. Tamo je propovijedao radikalni imam koji je pozivao na smrt nevjernika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sudjelovao u mučenju ”krtice” koju je poslao novinar

Bivši nogometaš također je prvi put došao u sukob sa zakonom zbog incidenta u džamiji. Bilo je to u studenom navečer 2016. godine kada se nekoliko mladića suočilo s takozvanom ”krticom” koja je bila instalirana od strane novinara iz Züricha. Osobi koja je odavala informacije iznutra su ograničili slobodu kretanja, zatvorili ga i tukli. Jedan od muškaraca čak je prijetio da će žrtvi odrubiti glavu. Samo zahvaljujući intervenciji policije situacija nije eskalirala.

Osumnjičeni je također bio u džamiji iste večeri. Zurichski javni tužitelj bio je uvjeren da je sudjelovao u tom činu. Optužilo ga se, između ostalog, zbog lišenja slobode i napada te se zatražilo 32 mjeseca zatvorske kazne. Ali, okružni sud Winterthura oslobodio je optuženog optužbi, jer je navodno u vrijeme zločina bio u drugoj prostoriji džamije.

Postoje neki dokazi da se i dalje radikalizirao nakon suđenja. Oženio se Švicarkom, također obraćenicom, postao otac i s obitelji otišao u Egipat učiti arapski jezik. Kasnije se putovanje nastavilo do Turske – sve dok tamošnje vlasti nisu pokupile muškarca, ženu i dijete i deportirale ih u Švicarsku. Prema izvještajiima švicarske televizije to se dogodilo početkom ove godine. U međuvremenu je i federalno tužiteljstvo otvorilo kazneni postupak protiv 24-godišnjaka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Manje se zna o životu 18-godišnjeg iz Winterthura, koji je uhapšen u utorak. Njegova radikalizacija je započela puno ranije. Porijeklom Albanac koji je islamističke propovijedi počeo gledati od 12 godine putem interneta. Pored toga, redovito je boravio u džamiji An-Nur. Vjerovatno u tom kontekstu, odvjetnik za mlade iz Winterthura već je otvorio kazneni postupak prije uhićenja u utorak.

Prema istraživanjima o džihadističkim mrežama u Europi na Univerzitetu u Lucernu već nekoliko godina postoje bliske veze između džihadista iz Winterthura i onih iz Beča.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME