Portal 072info

Teroristi, ćevabdžije, svodnici, diplomate: Koga je sve hapsila SIPA u protekloj godini?

Godina 2015. ostat će obilježena po brojnim policijskim akcijama koje su se, kako se činilo, dešavale svake sedmice. SIPA je imala pune ruke posla, a mi vam donosimo pregled deset akcija koje su obilježile proteklih 12 mjeseci.

Pripremila: Dina GANIBEGOVIĆ

Akcija Beneluks – Bomba iz BiH za Švedsku

akcija-beneluks-hapsenje

Pet osoba je uhapšeno u antiterorističnoj akciji SIPA-e 13. marta, koja je izvedena na graničnom prelazu prema Hrvatskoj u Bosanskom Brodu gdje su zaplijenjene improvizirane eksplozivne naprave namijenjena terorističkom napadu u Švedskoj.

Na graničnom prelazu na izlazu iz BiH u Bosanskom Brodu uhapšen je Šveđanin arapskog porijekla Osman Abdel Salah te, dvojica Bošnjaka, državljana BiH Adis Ramić i Enver Džanko.

Oni su improvizirane eksplozivne naprave koje su prethodno preuzeli u Sarajevu kanili u svome automobilu prevesti do Švedske. FTV je objavila fotografije eksplozivnih naprava u obliku kanistera sa satnim mehanizmom na vrhu koje su obljepljenje selotejpom. Policija je u akciji imala podršku kolega iz Švedske i Nizozemske.

Navodno, izrada eksplozivnih naprava bila je naručena iz Nizozemske, a krajnja destinacija je bila Švedska, gdje se trebao izvesti teroristički napad. Po eksplozivne naprave su u Sarajevo došle dvije osobe iz Švedske. SIPA ih je pratila dva dana, a nakon što su preuzeli eksploziv, smjestili su ga na krov automobila.

Akcija Buyer – Raskrinkane afere u Bosnalijeku

akcija-buyer-hapsenje

Jedna od najznačajnijih akcija svakako je ona kodnog naziva „Buyer“. Naime, policijski službenici SIPA-e 27. maja  pretresli su više lokacija na području Sarajeva.

Ovoj akciji prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi Bosnalijek Sarajevo. Za osumnjičene obuhvaćene istragom postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo „Organizovani kriminal“, a u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Poreska utaja“, „Krivotvorenje službene isprave“, kao i krivičnim djelom „Sklapanje štetnog ugovora“.

Tada je uhapšen Amar Arslanagić, bivši direktor Bosnalijeka, a nakon njega su uhapšene još dvije osobe, za koje se utvrdilo da se radi o Samiru Telibečireviću i Hasanu Šepi.
Konačnoj listi uhapšenih pridružili su se i Šefik Handžić, Aida Selvić, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo, a 31. maja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhapšen je i  Edin Arslanagić.

Oni su privedeni zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizirana grupa od 2002. do 2012. godine počinili više kaznenih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i drugo u svojstu zaposlenih u firmama “Bosnalijek”, “Brštanica” i “Karpe diem”, koje se nalaze u Sarajevu.
Ova lica su osumnjičena da su oštetili “Bosnalijek”, te proračune Federacije BiH i Kantona Sarajevo za milionske iznose.

Odlaskom osoba koje su Bosnalijeku prouzrokovale toliko štete omogućilo je firmi da se vrati u život, a dolaskom nove uprave ovaj farmaceutski gigant ponovo je postao sinonim za poslovni uspjeh.

Akcija CD – Kad diplomate trguju ljudima…

sipa-hapsenje

Rano ujutro 23. juna, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu započeli su međunarodnu policijsku akciju kodnog naziva “CD”, koja se provela u saradnji s policijskim organima Francuske.

U okviru ove akcije uhapšene su osobe inicijala E.S., D.H., T.H., L.H., N.D., B.T. i E.H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Uhapšene osobe sumnjiče se da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba na način da su s njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bila i djeca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva miliona eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.

Navedene osobe sumnjiče se i za krivična djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba, zloupotrebe opojnih droga i dr.

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva „CD“, SIPA policajci su 8. jula na području Sarajeva slobode lišili još jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je, obavljajući konzularne poslove pri Ambasadi BiH u Parizu, učestovala u izvršenju više krivičnih djela, na način da je članovima organizirane kriminalne grupe nezakonito izdavala putne listove za žrtve trgovine ljudima. Za te usluge naplaćivala je novčani iznos između 500 i 1200 eura.

Akcije List i List 1 – Raskrinkana duhanska mafija

akcija-list-duhan

U policijskoj akciji List koja je 13. jula provedena u Hercegovini, zaplijenjeno je 15 tona duhana, kao i 15 mašina za sječu duhana, dok su 33 osobe privedene na saslušanje zbog sumnje da su kao članovi organizovane grupe krijumčarenjem duhana stekli protivpravnu imovinsku korist od 18 miliona KM.

Jedna od osumnjičenih osoba je i službenica UIO BiH koja je radila u dosluhu sa uvoznicima ove visokotarifne robe u našu zemlju.

Kako je tada potvrdio Mehmedalija Osmić, šef Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Tuzla ispred UIO, ona je, između ostalog, uvoznicima davala dokumentaciju i informacije, odnosno tajne podatke o istrazi koja se vodi protiv njih, te pokušala osujetiti policijsku akciju. Službenica je zauzvrat dobivala novčane naknade.

Osumnjičeni su na tržište BiH uvezli 220 tona duhana koji nije bio obilježen adekvatnim akciznim markicama pa je tako budžetu BiH nanesena šteta od 18 miliona KM.
Nastavak akcije, List 1, sproveden je 14. oktobra, a proveli su je Uprava za indirektno oporezivanje i SIPA u cilju suzbijanja nelegalnog prometa duhana u BiH, u Tuzli, Bijeljini, Srebreniku, Brčkom, tržnici Arizona i Sarajevu.

Privedeno je više od deset osoba na obavještajne razgovore u Tuzli, za koje su u ranijem periodu prikupljani dokazi da se bave nezakonitim prometom duhana u Bosni i Hercegovini.
Od početka akcije oduzeto je više od 10 tona duhana, a postoje određene sumnje da je budžet BiH oštećen za 1.200.000 KM, jer je određena količina duhana već prometovana nacrno na tržištu BiH.

Akcije Coral i Tango – Striptiz, prostitucija, utaja poreza…

akcija-coral-tango-hapsenje

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu 8. oktobra realizirali su operativne akcije kodnih naziva Coral i Tango, koje su se paralelno provele na širem području Sarajeva, a u okviru kojih je uhapšeno ukupno 16 osoba.

U akcijama 11 privedenih osoba osumnjičeno je za utaju poreza i organizirani kriminal, a pet za navođenje na prostituciju.

Iz SIPA-e su naveli da su pripadnici organizovane kriminalne grupe koristeći razne vidove ucjena, prijetnji, zastrašivanja, fizičkih napada i maltretiranja usmjerenih prema ličnoj i imovinskoj sigurnosti privenog stečajnog upravnika i zaposlenih u hotela Holiday HTD Sarajevo, kod istih su izazivali strah i nepovjerenje prema policijskim i pravosudnim strukturama u BiH. Također, osumnjičene osobe u ovom predmetu su koristile usluge određenih njima odanih osoba kao što su IT stručnjaci koji su im protuzakonito instalirali određene softverske programe i aplikacije posredstvom kojih su prikrivali stvarne prihode i na taj način izbjegavanje poreskih obaveza u iznosu većem od više stotina hiljada maraka.

Navedene osobe sumnjiče se da su učestvovale u organizoavnju i vođenju pružanja seksualnih usluga na način da su posredovali u dogovaranju pružanja seksualnih usluga i odvozili djevojke na dogovorene lokacije i dolazili po njih nakon pružanja seksualnih usluga, a za te usluge oni su naplaćivali 25 posto od ukupne zarade za konkretnu uslugu, naveli su iz SIPA-e.

Tada su, prema potvrdama iz Tužilaštva, uhapšeni Alen Čengić, poznati ugostitelj iz Sarajeva – vlasnik restorana Park prinčeva i bivši direktor hotela Holiday, kao i prvi čovjek osiguranja Holidaya Vahidin Alić, koji je Čengićev dobar prijatelj.

U akciji Coral, uhapšeni su i Mehmed Puškić, Jasmin Kulenović, Sabina Bajraktarević, Adnan Hadžibajrić, Jasmina Šehović, Emir Smajlbegović, Damir Isenić, Adis Skorupan, te Hasib Musić.

U akciji Tango uhapšeni su Senadin Didik, Kemal Elkaz (bivši prvotimac Sarajeva i Željezničara), Anida Kunić, Emir Ljuca i Sabina Zumberi. Svi su osumnjičeni da su organizirali i vodili pružanje seksualnih usluga na području Sarajeva, za koje su naplaćivala 25 posto od ukupne cijene.

Klijenti, koji su masno plaćali seksualne usluge, ustvari su bogata klijentela iz BiH i inostranstva. Prema za sada dosptupnim informacijama, u tu svrhu angažirani su posebni taksisti koji su sa Sarajevskog aerodroma, ali i sa drugih lokacija, dovozili klijente u elitni striptiz klub u hotelu Holiday, gdje su im bile osiguravane privatne seksualne usluge koje su pružane u sobama hotela. Riječ je o ‘privatnim partyjima’ za koje su znali samo određeni radnici, koji su za diskreciju bogato nagrađeni.

Akcija Lipstick – Seks za 100 eura po satu

akcija-lipstick-hapsenje

Policijski službenici SIPA-e su 27. oktobra u operativnoj akciji Lipstick na širem području Sarajeva slobode lišili tri osobe i pretresli objekte na tri lokacije. Ova akcija je rezultat višemjesečne istrage koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva.

Slobode su lišene osobe inicijala S.K. (1984.), O.N. (1978.) i M.Š. (1989.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom navođenje na prostituciju i krivičnim djelom pranje novca Krivičnog zakona FBiH.

Navedene osobe sumnjiče se da su učestvovale u organiziranju ili vođenju aktivnosti u vezi sa pružanjem seksualnih usluga na području Kantona Sarajevo i šire, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovorima za pružanje seksualnih usluga, a zatim su na dogovoreno mjesto prevozili osobe koje su pružale seksualne usluge i dolazili po njih. Prvoosumnjičeni je za navedene usluge naplaćivao 50% od dogovorenog iznosa, čime je stekao znatnu protivpravnu imovinsku korist.

Tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, i to: mobilni telefoni, SIM kartice, određeni novčani iznos, dva komada vatrenog oružja sa municijom i drugi predmeti.

Kako se moglo čuti, u ovom slučaju su za seksualne usluge bili zainteresirani i strani državljani, te su im osumnjičeni, navodno, naplaćivali iznose 100 eura po satu, a prethodno su djevojke dovozili na unaprijed dogovoreno mjesto.

Navodno je u pružanje seksualnih usluga bilo uključeno više žena, od kojih su neke i dobrovoljno pristupale. Postojale su i osobe preko kojih bi se zainteresirani raspitivali za djevojke i koji bi ih potom upućivali na uhapšenu trojku.

Akcija Rebus – Kad ćevabdžija ‘zavrne’ državu

mrkva-hapsenje

Akcija koja je izazvala najviše buke u bh. javnosti je akcija Rebus. Policijski službenici SIPA-e 30. novembra u Sarajevu uhapsili  pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima poreska utaja, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca.

Slobode su lišeni vlasnici i uposlenici privrednog društva Mrkva Group d.o.o, odnosno poznatog lanca ćevabdžinica Mrkva Adnan Mrkva, Amel Ćapin, Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malići.

– Tokom istrage koja je počela 17. aprila ove godine saslušano je više od 70 svjedoka. Također, saslušani su i osumnjičeni. Iskazi i svjedoka i osumnjičenih potkrepljuju osnovanu sumnju da su navedene osobe u periodu od 1. 1. 2011. godine do 12. 10. 2015. godine stekli protupravnu imovinsku korist, te budžet FBiH oštetili za 5,532.287,99 KM, kazao je , tužitelj Senad Osmić, te ponovio da se uhapšeni sumnjiče za krivična djela porezna utaja, krivotvorenje i uništavanje poslovnih knjiga, podnošenje lažne poreske prijave, posebne slučajeve krivotvorenja isprava, a u vezi sa krivičnim djelom pranje novca.

Prilikom vršenja pretresa, kako je naznačio, istražitelji su u objektu na Vracama pronašli dva sefa, tzv. crne blagajne sa sumnjivo stečenim iznosima novca (u jednom sefu je bilo 41.000, u drugom 20.000 KM). Kako je rekao Osmić, uposlenici Mrkve su istražiteljima SIPA objasnili kako funkcionišu računari u kojima se unose podaci o narudžbama, ali i uplatama.

– Ustanovljeno je da su ti računari opremljeni posebnom sofistificiranom opremom: u njih su ugrađivani softveri koji ne bi trebali biti tu, koji nisu u skladu sa Zakonom o porezu. Osumnjičeni su kroz njih vršili manipulaciju. Stečeni novac nije prijavljen Poreznoj upravi, rekao je tužitelj.

Akcija Lift – BiH naoružava Njemačku

akcija-lift-oruzje

U operativnoj akciji kodnog naziva akciji “Lift“ koja je izvedena 21. decembra pripadnici SIPA-e pronašli su 11 kilograma eksploziva razne vrste i namjene. Oduzeto je također i 29 pušaka, 34 pištolja, 4.771 komad municije raznog kalibra, 21 ručnu bombu, 4,7 kg baruta, 123 inicijalne kapisle za eksploziv, 40 kapisli za lovačke puške, jednu zolju, jednu granatu, jedan štapin za paljenje eksploziva dužine 100 metara i četiri štapina za paljenje eksploziva nepoznate dužine, 11 prigušivača i druge predmete.

Na području Sarajeva, Mostara i Bugojna tada je uhapšeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, te su pretreseni objekti na šest lokacija.

– Ova detaljno osmišljena i planirana akcija, provedena je uz pretrese objekata, prostorija i vozila koja koriste osumnjičeni, te je pronađena i zaplijenjena veća količina oružja, municije i druge vojne opreme, namijenjene ilegalnom tržištu naoružanja, koje je krijumčareno na području BiH, Srbije i SR Njemačke, a kojim se snabdijevaju počinitelji raznih kaznenih djela, čime se nanosi velika opasnost za opću sigurnost građana u BiH i inozemstvu, naveli su iz državnog Tužilaštva.

Oni se terete da su djelujući kao organizirana skupina, u više navrata organizirali krijumčarnje i prodaju u BiH, kao i krijumčarenje na područje Njemačke, veće količine oružja, uglavnom pištolja, te streljiva i druge vojne opreme, koju su prodavali njima poznatim osobama na ilegalnom tržištu.

Akcija Kurir – Kinezi iz BiH iznijeli 15 miliona eura

sipa

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, 21. decembra proveli su akciju kodnog naziva “Kurir”.

Detaljnom istragom utvrđeno je da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana poduzeća i pravne osobe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH, velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona eura), koji nije transferiran platnim prometom i bankovnim transakcijama, već je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Republike Hrvatske te dalje u inostranstvo.

S obzirom da novac nije prijavljivan niti legalno transferiran iz BiH, na ovaj način počinjeno je kazneno djelo pranja novca u vezi sa kaznenim djelom porezne utaje ili prevare.
Ovo je prva veća akcija u borbi protiv ove vrste nezakonitosti u BiH.

Istraga koja se vodi duži vremenski period, rađena je u suradnji sa istražiteljima USKOK-a iz Republike Hrvatske, a pod istragom u BiH je najmanje 10 fizičkih i pravnih osoba, od čega su dio državljani BiH, a dio državljani NR Kine, te sa njima povezana poduzeća i pravne osobe.

Akcija Rez – Spriječen teroristički napad u novogodišnjoj noći

akcija-rez

Iako ovog puta nije riječ o SIPA-inoj akciji, ovu moramo spomenuti zbog njenog značaja.

Naime, policijski službenici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova 22. decembra, okončali operativnu akciju kodnog naziva „Rez“.

Izvršeni su pretresi objekata na 13 lokacija na području Kantona Sarajevo. Uhapšeno je 11 osoba iz Sarajeva: Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mušić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović.

Ovih 11 osoba dovode se u vezu s krivičnim djelom terorizma, finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekavanja i navođenja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezu s kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Policijske i obavještajne agencije sumnjiče uhapšene selefije da su, navodno, već duže vrijeme kovali pakleni plan, da su odabrali mete i odredili datum “udara”.

Kako se saznaje iz izvora bliskih istrazi, o terorističkom napadu su razgovarali u selefijskom mesdžidu u sarajevskom naselju Briješće, koji su koristili kao mjesto za molitvu i druženja.

Namjera im je bila, tvrde istražioci, da 31. decembra, usred novogodišnjeg slavlja, aktiviraju eksplozivnu napravu koju su planirali da postave ispod policijskog automobila.
Cijela 2014. godina protekla je u znaku borbe protiv terorizma, a najkonkretnija je bila akcija Damask, u čijem su trećem nastavku 18.02. 2015. uhapšeni Nevad Hušidić i Merim Keserović iz Velike Kladuše, koji su pokušali preko Istanbula otići na teritoriju Islamske države.

Depo.ba

 

Podijelite članak

Počitajte još

Detalji tragedije u Srebreniku: Bili su mladići za primjer

Redakcija

ISTRAŽIVANJE / Iznenađenje ili ne: Znak koji pokazuje da ste u sretnoj vezi

Redakcija

Trump poručuje: Zatvorit ćemo društvene mreže

Redakcija

Pogledajte 20 respiratora koji su danas došli na Sarajevski aerodrom (VIDEO)

Redakcija

Postoji pravi način da spasite mobitel ako vam je pao u vodu

072info

Dom zdravlja Zenica: Vraća se pružanje konsultativno-specijalističkih usluga

Redakcija

Svi testirani igrači i uposlenici NK Čelik negativni na korona virus

Redakcija

Šta će sve Krizni štab danas razmatrati: Brojne mjere ublažavanja na dnevnom redu

Redakcija

KB Zenica: Stacionar se vraća u funkciju

Redakcija

SIPA premijeru Fadilu Novaliću oduzela mobitel

Redakcija

Nogometni savez BiH: Krajnji rok za nastavak sezone 13. 6.

072info

Njemačka produžila mjere fizičkog distanciranja do 29. juna

072info

Objave s društvenih mreža kojima svaka žena nastoji privući pažnju bivšeg

072info

Od naredne sedmice moguće linije iz Sarajeva za Zagreb, Beograd i Dalmaciju

072info

Privredna komora Federacije BiH: Kupujmo domaće – posjećujmo lokalno

072info

TRAGEDIJE: Poznat identitet policajca iz Žepča koji se jutros ubio u automobilu

Redakcija

Školska godina u ZDK završava 12. juna, svi učenici će završiti ovaj razred

072info

Jedini kontinent na kojem ne znaju šta je koronavirus

Redakcija

Vlašić spreman za turiste, u junu se otvaraju hoteli

072info

Bosanac ispalio više hitaca tokom svadbe, pa bježao od policije

Redakcija