Terzo: Konačno usaglašavanje izmjena Zakona o demobilisanim borcima 15. septembra

e1c88bce1f49976fed0db1f63df5420a
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U Sarajevu je za 15. septembar zakazan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva za boračka pitanja sa kantonalnim ministrima za pitanja boraca radi definitivnog usaglašavanja izmjena i dopuna Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja.

Dodaje da bi se nakon toga izmjene trebale proslijediti premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću.

Uvođenje u prava oko 2.000 osoba

Suština izmjena je uvođenje u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu nezaposlenih demobilisanih boraca koji su povratnici u RS-u, koji žive na području Brčko distrikt, kao i supruga umrlih boraca koje nemaju primanja, a starosti su od 57 godina i više. Oni bi se finansirali sa federalnog nivoa.

– Mi smo već poslali pozive ministrima, sastanak će se održati u sjedištu Ministarstva 15. septembra. Nadamo se da će na sastanku definitivno biti usaglašene izmjene Zakona o demobilisanim borcima kojima bi trebalo da se uvede u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu oko 2.000 osoba. Riječ je o nezaposlenim demobilisanim borcima, povratnicima u manji bh. entitet RS, borcima koji žive na području Brčko distrikta i nezaposlenim suprugama umrlih boraca sa 57 i više godina. Nakon ovog sastanka izmjene će biti upućene premijeru Fadilu Novaliću. U paketu sa ovim zakonom u parlamentarnu proceduru bi trebalo da idu još dva zakona, i to Zakon o osnovnim pravima boraca i Zakon o dobitnicima najvećih ratnih priznanja – rekao nam je Terzo.

Upitali smo kada bi pripadnici tri boračke kategorije, zbog kojih se mijenja Zakon o demobilisanim borcima, mogli očekivati isplatu egzistencijalne novčane naknade. Da li, recimo, početkom naredne godine.

– To ne zavisi od nas, već od Parlamenta FBiH, kojom brzinom će usvajati predložene izmjene kada im budu proslijeđene – rekao nam je Terzo.

Podsjećanja radi, do sada pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa imaju nezaposleni borci sa 57 i više godina. Ta pomoć iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani, pa tako onaj koji ima tri godine vojske ima mjesečno 180 KM.

Borci mlađi od 57 godina imaju pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu sa kantonalnog nivoa, koja je jedina u Kantonu Sarajevo pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje, a u ostalim kantonima po četiri ili tri KM.

Terzo je ovom prilikom pozdravio potez zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji su predložili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su potom i usvojene, a koje se tiču ispravljanje nepravde prema demobilisanim borcima.

Nadam se da će Dom naroda FBiH potvrditi izmjene Zakona o PIO-u

– Nadam se kako će Dom naroda FBiH potvrditi izmjene Zakona o PIO-u i konačno ispraviti, moram reći, nenamjernu nepravdu koja je učinjena borcima prije tri godine – rekao nam je Terzo.

Izmjenama će se ratni staž vrednovati sa jednim bodom, za razliku od sadašnjih pola boda. Borci koji odu u penziju prije 65. godine života neće se kažnjavati umanjenjem penzije.