Portal 072info

Tešanj će zahvaljujući Koridoru 5C biti bliže Evropi

Screenshot 7 482
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osiguranjem novca Evropske investicijske banke (EIB) nastavit će se gradnja Koridora 5C kroz Zeničko-dobojski kanton na dionici Popirkuše – Medakovo, čime bi Tešanj kao poslovni centar bio povezan s autoputem kroz našu državu.

Koliko je značajan autoput kroz Bosnu i Hercegovinu kao poveznica bh. gradova međusobno te sa državama Evrope najviše će zasigurno osjetiti privrednici u Tešnju koji bi u narednim godinama gradnjom dionice Poprikuše – Medakovo dobili lakši način transporta robe do zemalja svijeta s obzirom na to da će trasa Koridora 5C uveliko biti bliže poslovnoj zoni nego je trenutno magistralni put M-17.

Prilikom posjete premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića Tešnju naglašeno je da su banke odobrile sredstva za gradnju dionice od 41 kilometar u iznosu od 340 miliona eura uz ranije osiguranih 60 miliona eura.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine za Klix.ba su kazali da je dionica Poprikuše – Medakovo podijeljena na dvije poddionice Ozimice – Poprikuše i Medakovo – Ozimice.

“Za Medakovo – Ozimice u toku je izrada glavnog projekta koji bi trebao biti završen do kraja godine, a za Ozimice – Poprikuše je u septembru ove godine poništen tender za odabir projektanta i u pripremi je raspisivanje novog tendera. Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske investicijske banke (EIB) budu osigurana sredstva za izgradnju dionice autoceste Poprikuše – Medakovo na Koridoru 5C u iznosu do 340 miliona eura. Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora s EIB-om, s kojom će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja”, kazali su iz Autocesta FBiH za Klix.ba.

Dionica od Medakova ka sjeveru naše zemlje nastavljala bi se prema Odžaku i Svilaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Pogledajte kako izgleda (ne)završena dionica Zeničke obilaznice na Koridoru 5C

Portal 072info

FBiH sutra dobiva novih 12 kilometara autoputa

Portal 072info

Kreće gradnja najskuplje dionice na Koridoru 5C

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME