Tešanj i Zenica spremaju laboratorije za testiranje na koronavirus

Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj uskoro bi trebali u potpunosti osposobiti svoje laboratorije za testiranje na koronavirus – najavio je resorni ministar Adnan Jupić, koji rukovodi i Kriznim štabom za borbu protiv koronavirusa u tom kantonu.

Direktor tešanjske bolnice Hasan Škiljo, pak, ističe kako ta bolnica već „posjeduje opremu, prostor i kadar za vršenje PSA dijagnostike“ te da već godinu i po dana rade dijagnostiku na PSA aparatu za spolno-prenosive bolesti i trombofiliju.

-Međutim, da bismo radili i PSA dijagnostiku za koronavirus Covid-19, potrebno je podići nivo sigurnosti naše laboratorije na viši stepen- najmanje na stepen 3 Liberal bar 2.

Da bismo to uradili, potrebno je da nabavimo Biosigurnosni sistem, takozvani Laminar flow, na nivou 2 i 3. Trenutno smo u procesu nabavke i čim nabavimo taj aparat, možemo početi sa radom- kazao je Škiljo, koji napominje da je najvažnije da posjeduju kadar koji se sposoban da radi takvu vrstu testiranja.

-Naravno, s testiranjem na taj virus možemo početi kada bude osiguran dovoljan broj podloga i testova te kada dobijemo dozvolu od Federalnog ministarstva zdravstva da ispunjavamo uslove za obavljanje takvih testova- napominje Škiljo, koji dodaje da Opća bolnica Tešanj odmah nakon toga može početi i sa testiranjem na Covid-19

Kantonalna bolnica, također od prošle godine posjeduje dva aparata koji omogućavaju PSA dijagnostiku, kaže direktor Rasim Skomorac, ali njihov Biosigurnosni kabinet, a što je jedan od preduslova da se takvi kapaciteti stave u funkciju, još nije završen.

-Postoje jasno zakonom propisani uslovi koje svaka takva laboratorija mora ispuniti. Mi smo već protekle sedmice pokrenuli proceduru nabavke neophodne opreme, koja će omogućiti kompletiranje tog laboratorija. Nabavka bilo kakve opreme u ovom trenutku ide jako teško – ističe Skomorac, i napominje kako je neizvjesno vrijeme u kojem se može nabaviti ta oprema, ali da će, čim bude došla, oni završiti sve radove te je staviti u funkciju.

Kao i za Tešanj, sljedeći korak je traženje certifikata od Federalnog ministarstva zdravstva te nabavka dovoljnog broja podloga i testova, čime bi i oni bili u mogućnosti da daju takvu uslugu.

Skomorac napominje kako će 1.655.000 KM, koje im je Vlada ZDK odobrila na svojoj jučerašnjoj sjednici, u potpunosti utrošiti za nabavku oprema za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom.