Teška vremena: Građani jedva sastavljaju kraj s krajem, jagode kupuju na komad

jagode

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je BiH tokom prva tri mjeseca ove godine uvezla 163.980 kilograma jagoda u vrijednosti od 423.245 KM, od čega se na uvoz iz Albanije odnosi čak 400.000 maraka.

Prema podacima UIO, u istom periodu lani uvezeno je 109.429 kilograma jagoda “teških” 355.058 maraka.

Iako kilogram ovog voća u marketima dostiže i 14 maraka, statistički podaci pokazuju da kupaca, uprkos visokoj cijeni, ima i tokom zime. Iz Udruženja za zaštitu potrošača kažu da su za većinu građana jagode postale luksuz.

  • Svi smo svjedoci da su jagode jako skupe i da ih većina zaobilazi u širokom luku. I jabuke su nam postale preskupe, a šta tek da kažemo za jagode – rekla je za “Glas” izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić.

Vidljivo je, kako kaže, da su u marketima širom RS-a počeli da na pojedinačnu voćku stavljaju etikete, što znači da građani kupuju na komad, odnosno mnogo manje nego ranije.

I dok pojedini ne gledaju na vrijeme kako bi jeli omiljenu voćku, većina građana čeka sezonu domaćih, koje su dosta jeftinije nego uvozne. Domaći proizvođači kažu da očekuju dobar rod, ali već sada mogu reći da će biti nešto skuplje nego proteklih godina.

  • Cijena jagoda ove godine će biti nešto viša nego ranije, iako smo imali praksu da smo uvijek bili za marku jeftiniji nego ostali. Jagode po marketima koštaju i do 14 KM po kilogramu, a nikada nisu bile skuplje od 10 KM, pa će vjerovatno i kod nas biti i do 50 odsto povećanje cijene – rekao je vlasnik plantaže “Jović” u Prijedoru Dalibor Jović.
Prethodni članakOčistite pluća prirodnim putem uz ovih pet savjeta
Sljedeći članakHrvatska traži stotine radnika iz BiH za predstojeću sezonu: Plaće su i više nego dobre