AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ako teško dolazite sebi ujutro ili vam se spava na poslu, poslušajte ove savjete i promijenite stvar.

Prvo za čim svi ujutro potežu kako bi se razbudili je šoljica kafe. Ipak, njen uticaj na organizam brzo blijedi, pa vas samo navodi da je pijete još više. Ako niste kavopija postoje mnogi drugi načini kako se razbuditi, piše Jutarnji.hr.

Limun

Vitamin C će vas razbuditi nekad samo i mirisom. Uz to, u njemu se nalazi malo kalorija, ali puno flavonoida koji se povezuju s usporavanjem propadanja umnih sposobnosti. Iako će vas razbuditi, pazite da sok od limuna ne pijete na prazan želudac.

Voda

Čaša vode odmah nakon buđenja pomoći će hidratiziranju tijela, što će ga odmah i napuniti energijom. Osim da pijete vodu, dobro bi bilo da se tuširate ujutro jer će mlaka voda razbuditi vaše stanice.

Razgibavanje

Vjerovatno će mnogi brzo preskočiti ovaj savjet, ali postoji razlog zašto je na prvom mjestu. Kratke i lagane vježbe rastezanja glave, ruku i nogu, trčanja u mjestu ili jednostavne šetnje pomažu vašem tijelu da se pokrene nakon višesatnog spavanja.

Prvi obrok – jabuka

Jabuka obiluje prirodnim šećerima i zdravim ugljikohidratima koji su izrazito korisni kod regulisanja i uspostavljanja krvnog pritiska.

Muzika

Trenutke pospanosti najbolje je razbiti nekim dobrim ritmovima. Pjesma ne bi smjela biti previše meditativna nego poletna, jer su mnoga istraživanja pokazala koliko muzika snažno djeluje na moždane valove.

Čokolada

Odličan je desert ako se ne možete razbuditi. U njoj se nalazi velika količina vitamina B koji poboljšava funkciju mozga. Kockica tamne čokolade ima određenu količinu teobromina koji je vrlo sličan kofeinu.