Tesla taksi pokupio dvadeset pješaka dok je bio na autopilotu

61ba31b8c3822 nesreca
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kompanija “Tesla” obavijestila je Vladu Francuske da nema indikacija o tehničkom kvaru u taksi vozilu “tesla model 3” koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći u Parizu, u kojoj je jedna osoba poginula, a 20 povrijeđeno.

Pariska kompanija za taksi prevoz “G7” suspendovala je upotrebu 37 “modela 3” u svojoj floti nakon nesreće koja se desila u večernjim časovima u subotu, 11. decembra.

Tri povrijeđene osobe su u teškom stanju, rekli su izvori bliski istrazi.

“Naravno, u kontaktu smo sa upravom `Tesle` i rekli su nam da nema tehničkog problema na koji treba obratiti pažnju na njihovim vozilima”, rekao je novinarima Vladin portparol Gabrijel Atal.

Četiri dana nakon nesreće, i dalje šokirani očevici rekli su Rojtersu da je automobil probio metalne barijere, red parkiranih bicikala, oborio kantu za reciklažu punu stakla i pješake i zaustavio se tek kada je udario u kombi.

“Mislio sam da je to napad. Bilo je stakla, prašine. Kao da se desila eksplozija”, izjavio je Tijar Diomande, koji je služio klijente iza svog šanka u obližnjem restoranu.

Vozilo, koje se zaustavilo na crvenom svjetlu, iznenada je ubrzalo, oborilo i povuklo biciklistu koji je kasnije preminuo, rekao je policijski izvor citirajući vozačevu verziju događaja i očevice, a pozvao se i na snimke sa kamera za nadzor.

Vozač, koji je kasnije bio negativan na alko-testu, namjerno je usmjerio vozilo na prepreke, uključujući kante za otpatke, da bi se automobil zaustavio, rekao je policijski izvor.