Screenshot 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
NER FIT

Saobraćajne nesreće u kojima učestvuju Teslini automobili uvijek privlače posebnu pažnju, a tako je i ovog puta u slučaju incidenta koji se dogodio u Orlandu.

FIXGEHALT

Javnost često i prije zvanične istrage saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju Teslini električni automobili često bez dokaza za incident krive Autopilot, vozači nerijetko tvrde isto, no mnogo je slučajeva u kojima su optužbe iznesene bez dokaza.

Proteklog vikenda se u Orlandu na Floridi dogodila nova nesreća u kojoj je učestvovao Teslin Model 3, koji je udario u zaustavljeno policijsko vozilo. Nesreća se dogodila u vrijeme kada je kompanija Tesla Motors pod istragom Nacionalne administracije za sigurnost saobraćaja na autoputevima upravo zbog ranijih nesreća.

Srećom, policajac u čiji je automobil udaren nije povrijeđen, dok su vozač Modela 3 i automobila kojem je policajac pomagao zbog kvara, lakše povrijeđeni.

LIDER

AP je saopćio da je u trenutku nesreće bio uključen Autopilot, ali je navodno izvor te informacije bio vozač. Dosad su se takve tvrdnje vozača ispostavile netačnim.

U ovom slučaju je Teslin automobil udario u policijsko vozilo s uključenim rotacionim svjetlima i to u njegovu lijevu stranu, a potom je nastavio dalje i udario u drugi pokvareni automobil.

U prošlosti je bilo slučajeva u kojima je Autopilot bio uključen u vrijeme nesreće, no mnogo je više onih u kojima je dokazano da Autopilot nije odgovoran za nesreću te da uopće nije bio uključen.

Najmanje jedna nesreća je rezultirala smrtnim ishodom.