Test na koronavirus: Očituje rezultate odmah na zaslonu mobilnog telefona

covid telefon zaslon ilustracija bbc decembar 2020
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Platforma CAST koristi TPR-ovu patentiranu aptametarsku molekularnu fotonsku zraku (AMPB) koja se fotonski spaja sa smartphone uređajima.

Prva primjena CAST platforme jest otkrivanje virusa SARS-CoV-2 i pomoć u kontroliranju COVID-19 pandemije, no u budućnosti je se može koristiti i za otkrivanje drugih virusa.

Tokom testiranja, AMBP se veže na šiljasti protein virusa SARS-VoC-2 ako je virus prisutan u uzorku sline. Jednom kad se veže za šiljasti protein, AMPB reagira s LED bljeskalicom smartphone uređaja.

Svjetlost koju AMPB emitira tad bilježe i CMOS senzori smartphone uređaja. Ako nema fotona, odnosno reakcije AMPB-a, nema ni virusa.

Izum TPR-a se bazira na polju aptamera, kratkih molekula komplementarnih proteinima i drugim molekularnim nitima koje se mogu otkriti. Promjenom aptamera jednim se testom može otkriti više virusa i mutiranih virusa.

AMPB dolazi u epruveti od 4 mililitra i zajedno sa štapićem za prikupljanje uzorka sline.

Smartphone uređaji rezultate testa pokazuju odmah. Povrh toga, svi mogu ih i pohraniti te rezultate zajedno s vremenskom i GPS oznakom te ih komunicirati dalje ako je potrebno. Uskoro će biti dostupna i aplikacija koju će se moći preuzeti iz trgovina s aplikacijama.

Trenutno, precizno i jeftino testiranje koje ne ovisi o laboratorijima je prijeko potrebno za obuzdavanje pandemije. Zajedno s cjepivima, možemo kontrolirati pandemiju COVID-19 i vratiti se normalnim životima i normalnoj ekonomiji, poručuje Najeeb Khalid šef TPR-a, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

TPR trenutno provodi in vitro testiranja, a ubrzo će uslijediti i in vivo testiranja.

GODISNJICA
MARKETING