Portal 072info

Testovi na koronavirus iz BiH ipak ne važe za ulazak u Sloveniju

C49726DC 7660 4E7D 94C8 928A8F7300A7
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je Slovenija u subotu relaksirala mjere za prelazak granice, odnosno ulazak u tu zemlju, ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs danas je izjavio da za ulazak u Sloveniju ne vrijede testovi koji su napravljeni u laboratorijama u Bosni i Hercegovini.

Vlada Slovenije prvo je u subotu izmijenila uredbu o provođenju mjera za sprečavanje širenja koronavirusa na graničnim prijelazima na vanjskoj granici i na kontrolnim punktovima unutar zemlje i prilagodila je preporukama Evropske komisije. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Pored zelene i crvene liste zemalja, vlada je osmislila i narandžastu koja zamjenjuje žutu. U nedjelju je redefinisan popis zemalja, a sada i dijelova zemalja prema epidemiološkom riziku. Odluka će stupiti na snagu u utorak. 

Iako su Slovenci prvo objavili da priznaju testove na koronavirus koji su urađeni u određenim laboratorijama u BiH, došlo je do promjene odluke.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Test mora pokazati da niste zaraženi koronom i ne smije biti stariji od 48 sati i mora se napraviti u bilo kojem provjerenom laboratoriju u okviru Evropske unije. Testovi iz trećih zemalja, kao što je Bosna i Hercegovina, ne vrijede barem zasad, iako to bi se moglo promijeniti u budućnosti”, rekao je Hojs.

On je dodao da se uvodi mogućnost da osoba kojoj je određen karantin na granici pokaže test tokom karantina, a u slučaju negativnog testa, period karantina će joj biti prekinut.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Dakle, državljani BiH moći će putovati u Sloveniju bez 10-dnevnog karantina, ali pod uslovom da imaju negativan PCR test na koronavirus koji je urađen u nekoj od zemalja EU i Šengena.

Klix 

Podijelite članak
  • 11
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Šeranić: Za sada nije u planu zatvaranje škola, zdravstveni sistem je stabilan

072info.com

Šerif Patković u bolnici: Koronavirus mi je napao puno organa, ali sada sam bolje

072info.com

Jedan čovjek na 10 kvadrata u tržnim centrima, smanjen broj kupaca u prodavnicama…

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6