TETKA IM UMRLA U STARAČKOM DOMU, SKAMENILI SE KAD SU JOJ VIDJELI TIJELO: Ovakav slučaj se ne pamti, rođaci ogorčeni

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Štićenicu Doma za stare u Bijelom Polju C.S., koja je u toj ustanovi preminula 19. oktobra, neko je nakon smrti pokrao, tvrdi njen bratanac Blažo Stamatović.

Iz Uprave policije za podgovoričke Vijesti su kazali da je u toku istraga, a iz Doma starih poručili da se prvi put sreću sa takvim optužbama i da je rasvjetljavanje slučaja prije svega u njihovom interesu. Stamatović je rekao da je za njega ta tema jako bolna, ali da uprkos tome želi da istinu istjera na čistac, kako nikada više niko u Crnoj Gori ne bi doživio isto.

  • Kada nam je javljeno da je tetka preminula, odmah smo stupili u kontakt sa socijalnom radnicom koja nas je obavijestila da preminula nema novca i dragocijenosti. Bili smo saglasni, ali smo imali opasku – rekli smo joj da tetka ima samo burmu na domalom prstu desne ruke, koja nam je jedino bogatstvo od nje. Socijalna radnica odgovorila nam je da burme nema – kazao je on.

Stamatović ističe da je, kada su došli do Doma starih u Bijelom Polju, tražio da vidi tijelo svoje tetke.

  • Dozvolili su nam. Ušli smo i pogledali. Kada smo ustanovili da nema burme na njenom domalom prstu desne ruke, otvorio sam njena usta i vidio da joj je izvađen zub iz gornje vilice, na kojem je bila zlatna krunica. Uznemirio sam se. Nisam mogao ni da sanjam da se takvo nešto može dogoditi kod nas. Vikao sam na osoblje, tražeći odgovor – ko je skrnavio leš moje tetke. Tražio sam da se u slučaj uključi policija, a onda su oni pozvali interventnu policiju da dođe zbog mene. Kada su došli, bili su jako korektni jer sam ih pitao samo što bi oni radili da im neko vadi zube iz vilice mrtvih srodnika – kaže Stamatović.
ČITAJ JOŠ:  Sebija Izetbegović prije četiri dana dobila i počasno zvanje primarijus

Dodaje da je siguran da tako groznu stvar nisu uradili ni socijalna radnica, niti direktor, ali da očekuje da se utvrdi odgovornost.

  • Socijalna radnica se skamenila kada je vidjela da je neko tetki izvadio zub. Pitao sam je da nije, slučajno, tetka u međuvremenu bila kod zubara, pa možda tamo izvadila zub, kako se ne bih ogriješio o nekome. Odgovorila je da nije. Došla je policija, kriminalistička ekipa je na licu mjesta izvršila uviđaj, a mi smo pošli da dajemo izjave. Nakon pet sati, koliko smo izjave davali moj brat, inače tetkin staratelj, ja, socijalni radnici… preuzeli smo leš i otišli u Danilovgrad da sahranimo tetku – priča Stamatović.

Objašnjava da su tetku, koja je bila dementna, u Dom starih smjestili prije godinu i po i od tada je stalno obilazili.

  • Imala je težak život, sa šest godina ostala je bez majke, sa bratom, mojim ocem, koji je tada imao sedam dana. To je bio patni život. Pod starost je oboljela od demencije. Kada smo shvatili da joj je, kao mirnoj starici umornoj od života, nužno da spusti ruke i natenane umre kako dolikuje, odveli smo je u Dom starih. Kada smo je obilazili, žalila se da joj nestaju telefoni, deset smo ih odnijeli, ali mi smo mislili da ih negdje zaboravlja jer je dementna. Isto je bilo i kada bi se, nakon što donesemo po tri četiri kese voća, žalila da su joj dali samo jednu mandarinu. Sada vjerujemo da je sve vrijeme bila u pravu, nažalost, to smo shvatili na užasan način – suočivši se sa činjenicom da joj je neko, mrtvoj, kleštima izvadio zub zbog stare zlatne krunice – kaže Stamatović.
ČITAJ JOŠ:  Nakon ubistva žene i teškog ranjavanja kćerke izvršio samoubistvo

On ističe da vjeruje da nadležni neće pronaći ni prsten ni zub, ali da se bori kako se ta gnusna stvar ne bi dogodila nikada više, nikome. Taj Danilovgrađanin dodaje da su im, nakon užasa koji su doživjeli, u policiji rekli da će oni i tužilaštvo raditi svoj dio posla.

  • Ipak, od kada smo moj brat i ja preuzeli tijelo svoje tetke i izašli iz Doma, niko nam se više nije javljao. Ni iz Doma, niti iz policije i tužilaštva. Zato sam ubijeđen da je ovdje pojeo vuk magarca, ali borit ću se zbog svih drugih koji su u tom domu – rekao je on.
ČITAJ JOŠ:  Silovatelj u SAD-u osuđen na 897 godina zatvora

UP: Izvršen uviđaj, prikupljena obaveštenja

Iz Uprave policije odgovorili su Vijestima da su Odjeljenju bezbjednosti Bijelo Polje 19. oktobra, oko 20 sati, zaposleni u Javnoj ustanovi Dom starih u Bijelom Polju – prijavili da je rodbina preminule C.S. prilikom preuzimanja njenog tijela primijetila da nedostaju vrijedni lični predmeti.

  • Jedan srodnik je izrazio sumnju da su ti predmeti otuđeni. Policija je o događaju obavijestila državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, po čijem nalogu je izvršen uviđaj i prikupljena obavještenja od više osoba na okolnosti navedene prijave. Preduzimaju se dalje mjere i radnje u saradnji sa nadležnim tužilaštvom u cilju rasvjetljanja ovog događaja – odgovorili su iz UP.

Dom starih: Pokrenuli smo interne procedure, rasvjetljavanje je u našem interesu

Iz Doma starih kazali su da je rasvjetljavanje tog slučaja prije svega u njihovom interesu, jer se radi o optužbama na koje ne mogu ostati ravnodušni. Objasnili su da je C. S. u tu ustanovu smještena 18. juna 2021. posredstvom Centra za socijalni rad, a preminula 19. oktobra 2022. godine. Dodaju i da je na dan smrti njena porodica, koja je došla da preuzme tijelo, tvrdila da nedostaje zlatna burma i zlatan zub koje je pokojnica imala.

GODISNJICA
MARKETING