Portal 072info

Tetka Zilha: 100 iftara za 100 osmijeha na licima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom nastupanja ramazana, mjeseca posta, muslimani širom svijeta pripremaju se za predstojeće mubarek dane. Najugroženijim na području sarajevske općine Stari Grad, u Narodnoj kuhinji biti će upriličeno 100 iftara svaki dan tokom cijelog mjeseca ramazana, pored redovnih obroka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

„Za postače imamo osigurano 100 iftara te će se na terenu, u općini Stari grad vršiti podjela iftara. Mjesne zajednice u kojima većinom žive raseljene osobe iz Srebrenice, Bratunca i koji su strogi postači dovozit ćemo ifrate. Imamo osigurane somune i meso za čitav ramazan. Lijepo smo smislili ramazanski program, pa ako bude nafake i hrane, najviše bih voljela da je podijelimo i majkama šehida. Šehidska je penzija mala, puno bi im značilo“, za portal federalna.ba kaže šefica Narodne kuhinje „Stari Grad“ Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Najmanje 500 korisnika narodne kuhinje Stari Grad posti, ima puno vjernika i mnogi su izrazili želju da im se nešto od hrane dodatno podijeli pa su tako, priča Tetka Zilha, skupili kafu i ulje, te apeluje na sve građane koji su u mogućnosti da pomognu rad Kuhinje jave se u prostorije ili na telefon 033/ 237-189.

Religijska obaveza svakog imućnog muslimana i muslimanke je dati sadakai-fitr za sebe i za svoju malodobnu djecu. Visina sadakai-fitra u naravi iznosi, 1 kg i 67 dkg pšenice, ili dvostruka količina (3,33kg) ječma, hurmi, rezačija ili sira. Uglavnom, to nije ništa drugo nego jednodnevna hrana za jednu osobu. Sam obveznik može odrediti njen iznos u novcu na taj način, što će izračunati, koliko mu je potrebno za jednodnevnu hranu. Sadakai-fitr se daje siromašnim muslimanima i muslimankama, a prvenstveno siromašnoj rodbini i komšijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Trebamo svi zajedno pomoći bar za ramazan, iako on kratko traje. Ja bih voljela da se ovako možemo organizovati tokom cijele godine jer ne trebamo biti darežlljivi samo za ramazan, iako mi se čini da sam ja danas sretna do neba kada vidim da smo u situaciji gdje možemo pomoći. Voljela bih da svako dođe, posjeti nas, ko hoće da provede dan sa nama – neka dođe“, kaže Tetka Zilha.

Pohvalno je napomenuti da su se građani odazvali u pomoći najugroženijima te da donacije stižu iz minute u minutu, vrlo često i od dijaspore koja je odlučila, kako kažu, baš za ramazan posjetiti svoju zemlju, svoj grad i Narodnu kuhinju te donirati nešto novca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Ovaj ramazan i iftari neće biti kao i svake godine, ovi su posebni, posjetit ćemo ljude na njihovim adresama. Planirali smo glavno jelo, obavezno supa, kahva i kolač, svaki dan voće i jedan somun po osobi. Tako ćemo raditi čitav mjesec. Mislim da će ovakav način priređivanja iftara ispuniti mnoge građane. Za sve koji žele donirati novac ili pomoći na bilo koji način, kuhinja je otvorena svakim danom do 19h“, izjavila je Tetka Zilha za federalna.ba.

Zbog poplava i nesreća koje su zadesile pojedine bh. gradove, osjetio se nedostatak dovoljnog broja donacija upućenih u Narodnu kuhinju.

„Najviše se osjeti sada za ramazan, ali ja to razumijem i opravdavam jer smo mi svoje zamrzivače i svoja skladišta ispraznili u prvim udarnim danima poplava. Sada možemo napraviti 100 iftara, a prošle godine je bilo 300“, kaže Tetka Zilha, šefica Narodne kuhinje „Stari grad“ za federalna.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

federalna.ba/Almedina Selimović


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME