“Težak mi je ovo ramazan, prvi bez mame, drugi bez babe”: Profesor objavio emotivan status

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Profesor islamske vjeronauke kojeg na Facebooku prati veliki broj ljudi, Cokoja Saudin, objavio je emotivan status povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, svetog mjeseca i “najdražeg gosta” za vjernike muslimane.

On je sa svojim pratiteljima na Facebooku podijelio svoju tugu da bi, kako kaže, još više voljeli, poštovali i čuvali svoje roditelje.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

– Težak mi je ovo ramazan! Bez obzira koliko sreće i radosti osjećao, teško mi pada. Prvi ramazan bez mame a drugi bez bābe! Najljepša stvar koju sam doživljavao tokom ramazana, jeste buđenje roditelja na sehur. Radio sam to uvijek tiho i polahko, kako ih nebi prestrašio tokom buđenja iz sna. A iftar je posebna prica.

U nedjelju sam očistio čitav sprat gdje su živjeli. Pred ramazan rekoh da malo osvježim, kao da su živi i kao da ce tu opet iftariti. Očistio sam ga sām, nisam nikome dozvolio da mi pomogne, jer sam htio da barem na taj način, kao njihov sin, unesem miris ramazana u dio kuce gdje su zivjeli. Plakao jesam, priznajem, ali mi je bilo na kraju malo lakše.

Ujutro za sehur nema više moje mame da je tiho budim, nema je. A dvije stolice, bice prazne za stolom, za vrijeme iftara. Nema njene halve uoči ramazana! Znala je reči:”Red je, neka malo zamiriše kuća!”

Ni sestru nisam imao snage nazvati, jer me podsjeca na mamu! Jednostavno, teško je!

Zato dragi prijatelji, vi koji imate žive roditelje ili jedno od njih, čuvajte ih, volite, poštujte i slušajte! Povećajte svoje dobročinstvo prema njima tokom ramazana! Kupite im namirnice, pripremite iftare, zovite ih na iftare, probudite ih, nazovite ili provjerite jesu li ustali na sehur, pazite na njihovo zdravlje, uplatite za njih sadaku, sadekatul fitr, dovite za njih! Ako treba, hranite ih svojim rukama, samo da osjetite da su sretni i zadovoljni!

Odlučih sa vama podijeliti svoju tugu, samo iz razloga da još više volite, poštujete i čuvate svoje roditelje – poručio je profesor Saudin Cokoja.

Podsjetio, večeras je sa akšam namazom nastupio mjesec ramazan i klanjana je prva teravija, dok će prvi dan posta biti sutra.

Oslobođenje