Portal 072info

Theodor Meron u posjeti logoru Čelebići

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron, u okviru višednevne posjete Bosni i Hercegovini, posjetio je logor Čelebići u istoimenom naselju nedaleko od Konjica, gdje su tokom 1992. godine bili zatvorenici srpske nacionalnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Meron, koji je jučer stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine, danas je položio vijenac na ulazu u bunker gdje su držani zatvorenici ovog logora, uz prisustvo porodica žrtava te nekoliko bivših logoraša.

U izjavi za medije nakon obilaska logora, Meron je poručio da se danas u Čelebićima nalazi kako bi odao počast žrtvama okrutnih i užasnih djela počinjenih u logoru Čelebići prije više od dvije decenije. 

b_141118078

Meron, kako je kazao, obilazeći ovaj sada naizgled mirni kraj, osjetio je “odjek patnji onih koji su nekad ovdje bili zatočeni”.

“Kasarna Čelebići je danas u sastavu oružanih snaga BiH u čijem sastavu se nalaze pripadnici svi nacionalnosti. Ova kasarna je očigledan podsjetnik na tragičnu prošlost, ali ona je danas i snažan simbol izdržljivosti naroda Bosne i Hercegovine i izvanrednih napora koje su oni uložili kako bi se postigao napredak u stvaranju zajednice u kojoj ljudi svih nacionalnosti skupa rade na ostvarivanju zajedničkih ciljeva”, poručio je on. 

Theodor Meron je također izrazio nadu da će rad Tribunala donekle doprinijeti društvu u kojem će pobijediti vladavina prava i u kojem se patnje onih kojih se danas prisjećamo ovdje u logoru Čelebici više nikada neće ponoviti. 

“Vrlo je emotivan trenutak biti ovdje”, rekao je Meron, odbivši da odgovara na druga pitanja novinara.

Meron se u kasarni sastao i s porodicama žrtava ovog logora, a nakon toga će krenuti prema Uzdolu, u općini Prozor, gdje će posjetiti spomenik stradalima u septembru 1993. godine. 

Tokom posjete Sarajevu, predsjednik MKSJ-a Theodor Meron će se, također, sastati s predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso.

Planirana je i posjeta sarajevskoj Drugoj gimnaziji gdje će se Meron sastati s učenicima i nastavnicima uključenim u projekat “Outreach programa” namijenjenog mladima, najavljeno je iz MKSJ-a.

Logor “Čelebići” bio je u funkciji od maja do decembra 1992. godine, a pretpostavlja se da je u njemu bilo zarobljeno oko 400 logoraša srpske nacionalnosti, od kojih je 16 ubijeno. Haški sud za zločine počinjene u ovom logoru osudio je Zdravka Mucića, Hazima Delića i Esada Landžu.  

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak