TI BiH: Kandidati koji su na rukovodećim pozicijama u državnoj službi dužni podnijeti ostavku

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Transparency International Bosne i Hercegovine poziva rukovodeće državne službenike koji su se kandidovali za Opšte izbore 2014. da, u skladu sa relevantnim zakonima o državnoj službi, podnesu ostavke na pozicije u državnoj službi.

TI BiH podsjeća da je u članu 16. Zakona o državnoj službi BiH, kao i u relevantnim propisima na nižim nivoima, propisano da je, u slučaju potvrđivanja kandidature za javnu funkciju, rukovodeći državni službenik dužan da podnese ostavku na mjesto u državnoj službi.

-S druge strane, za ostale državne službenike će se smatrati da je državni službenik na odsustvu iz državne službe od trenutka kada je potvrđena njegova kandidatura za javnu funkciju na koju se bira direktno ili indirektno, ili od trenutka kada je imenovan na položaj u bilo kojem zakonodavnom ili izvršnom organu, na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini – navodi TI BiH u saopćenju za javnost.

TI BiH takođe podsjeća da su Zakonom o državnoj službi BiH predviđene i novčane sankcije u iznosu od 2000 do 5000 KM za rukovodeće državne službenike koji ne podnesu ostavku na radno mjesto u državnoj službi nakon što je potvrđena njihova kandidatura.

Stoga će TI BiH u narednom periodu pratiti da li su ispoštovane navedene odredbe propisa o državnoj službi i sva eventualna odstupanja prijaviti nadležnim institucijama, te apeluje na kandidate na koje se ove odredbe primjenjuju da sami postupe po zakonu i podnesu ostavke.

(Fena)